Astăzi, Ziua Internațională a Democrației. „Democraţia în pericol. Soluții într-o lume în schimbare”

Astăzi, 15 septembrie, marcăm Ziua Internațională a Democrației. Sărbătorită sub egida ONU din anul 2008, Ziua Internaţională a Democraţiei are scopul de a reaminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale. Tema zilei în acest an este „Democraţia în pericol. Soluții într-o lume în schimbare”, potrivit stiri.tvr.ro

Este momentul în care se caută modalități de revigorare a democrației și răspunsuri la provocările cu care se confruntă.
Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, Ziua Internațională a Democrației este, de asemenea, un moment în care valorile libertății și respectului pentru drepturile omului trebuie amintite și respectate.

Declarația Universală a Drepturilor Omului, care stipulează că „voința poporului va constitui baza autorității guvernului” (articolul 21.3), a inspirat constituția în întreaga lume și a contribuit la acceptarea globală a valorilor și principiilor democratice. Democrația, la rândul ei, asigură mediul natural pentru protecția și realizarea efectivă a drepturilor omului.