• Home
  • Prima
  • Astăzi, Ziua internațională a Dunării, „regele râurilor europene”

Astăzi, Ziua internațională a Dunării, „regele râurilor europene”

dunarea la cazane 1

La 29 iunie este sărbătorită Ziua Dunării, pentru a marca dorinţa comună a autorităţilor şi cetăţenilor, de a coopera pentru protejarea şi utilizarea responsabilă a resurselor de apă din bazinul fluviului.

Ziua Dunării este sărbătorită din anul 2004, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea /ICPDR/ şi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protectia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunarea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (după Volga) și zvorăște din Munții Pădurea Neagră, (Germania).
Fluviul curge prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări. Dunărea trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Napoleon numea Dunărea „regele râurilor europene”, iar Nicolae Iorga, „cea mai bogată în daruri”, ea bucurându-se de atenția popoarelor continentului. Pentru Țara Românească și pentru Moldova, fluviul Dunărea a fost linia luptelor cu Imperiul Otoman.

AMPress

Parteneri