Astăzi, Ziua Internaţională a Limbii Materne

Ziua Internaţională a Limbii Materne promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul și aminteşte de uciderea celor patru studenți care militau, pe 21 februarie 1952, pentru folosirea în mod oficial a limbii lor materne, bengali, în Bangladesh.

„Popoarele indigene și-au exprimat întotdeauna dorința de a fi educate în propriile lor limbi, așa cum prevede Declarația Organizației Națiunilor Unite privind drepturile popoarelor indigene. Din anul 2019, este Anul Internațional al Limbilor Indigene, tema Zilei Internaționale a Limbii Materne din acest an este limbile indigene, factor de dezvoltare, pace și reconciliere. Popoarele indigene numără aproximativ 370 de milioane, iar limbile lor reprezintă cea mai mare parte a celor aproximativ 7.000 de limbi vii de pe Pământ. Multe popoare indigene continuă să fie marginalizate, discriminate și trăiesc în sărăcie extremă și sunt victime ale încălcărilor drepturilor omului (…). În această zi internațională a limbii materne, invit toate statele membre ale UNESCO, partenerii și părțile interesate din domeniul educației să recunoască și să aplice drepturile popoarelor indigene „, spune Audrey Azoulay, Director-General UNESCO, potrivit stiri.tvr.ro.

Un monument dedicat Zilei Internaționale a Limbii Materne a fost ridicat în Sydney, Australia, la data de 19 februarie 2006. Se compune dintr-o bucată de ardezie montată vertical pe o platformă înaltă şi imagini stilizate ale Shaheed Minar. Inscripţia „Ne vom aminti martirii din 21 februarie” este în limba engleză, bengali şi limbi de pe alte cinci continente.

Distribuie prietenilor

Pe Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, la punctul 4.6 scrie Asigurați-vă că toți tinerii și adulții, bărbați și femei, au acces la litere şi cifre.
Pentru stimularea dezvoltării durabile, elevii trebuie să aibă acces la educație în limba maternă și în alte limbi.

Stăpânirea primei limbi sau a limbii materne este importantă pentru deprinderea abilităților de bază – cititul, scrisul și opraţiile matematice de bază, în timp ce cunoaşterea limbilor străine conduce la descoperirea unor noi culturi, valori şi tradiții şi joacă un rol important în promovarea unui viitor durabil.