AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Astăzi, Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor. Mesajul MAE

Anul acesta se comemorează 75 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În amintirea acestui tragic eveniment, ziua de 2 august a devenit cunoscută drept Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, „un pios omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial”.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate orice act cu caracter rasist și îndeamnă la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupta împotriva discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist”, arată un comunicat al MAE.

Combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului a reprezentat una din temele prioritare pentru România în exercitarea mandatului Președinției Consiliului UE.

„Ministerul Afacerilor Externe susţine consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și pentru asigurarea unor condiții sociale decente ultimilor supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria. În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe consideră important să existe un parteneriat eficient între instituțiile și autoritățile publice, Parlamentul României și reprezentanții societății civile din România, astfel încât să se elimine orice formă de discriminare și incitare la ură etnică sau rasială.

În contextul acțiunilor diplomatice multilaterale, România acordă atenție specială problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului și a necesității educării tinerelor generații asupra acestui episod tragic al istoriei europene. În acest sens, pe durata exercitării mandatului președinției IHRA, România a încurajat eforturile internaționale în domeniul educației privind problematica genocidului romilor. Ca urmare a acestor demersuri, cu sprijinul financiar al IHRA, a devenit disponibilă platforma educațională online http://www.romasintigenocide.eu/en/home, care conține materiale didactice în 11 limbi europene, inclusiv limba română. Totodată, în mai 2017 a fost organizată conferința IHRA cu titlul “50 de ani de cercetare în domeniul genocidului romilor”, IHRA a publicat un compendiu al organizațiilor internaționale care se ocupă de cercetarea în domeniul genocidului romilor și un sumar bibliografic al lucrărilor relevante în domeniul genocidului și persecuțiilor roma și sinti”, precizează comunicatul citat.

AMPress

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!