• Home
  • Știri
  • Astăzi, Ziua Internațională pentru Comemorarea victimelor Holocaustului

Astăzi, Ziua Internațională pentru Comemorarea victimelor Holocaustului

holocaust 1

Astăzi, 27 ianuarie, comemorăm milioanele de femei, bărbați și copii evrei, precum și toate celelalte victime, ucise în timpul Holocaustului.
O ceremonie dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București are loc vineri, la Templul Coral, București.

„Home and Belonging” este tema Zilei Internaționale pentru Comemorarea victimelor Holocaustului în 2023.

Comemorarea victimelor Holocaustului și educația sunt un imperativ global în al treilea deceniu al secolului XXI. Istoria şi amintirea aduc demnitate și dreptate celor pe care autorii Holocaustului intenționau să-i distrugă. Salvarea înregistrării istorice, amintirea victimelor, contestarea distorsiunii istoriei exprimată adesea în antisemitismul contemporan, sunt aspecte critice ale revendicării dreptății după crimele trecutului.
La 80 de ani de la începutul Holocaustului, antisemitismul rămâne o amenințare. Lecțiile acestei istorii nu au fost niciodată mai relevante și vor fi centrul evenimentelor solemne care marchează Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului.

Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.
Totodată, Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare „Holocaustul şi Naţiunile Unite” şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului.
Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului a stabilit în timp o reţea globală de parteneri şi a dezvoltat iniţiative versatile incluzând resurse educaţionale, programe de dezvoltare profesională, o serie de filme, discuţii şi expoziţii.

Programul are în vedere marcarea în fiecare an a Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, aleasă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare Auschwitz Birkenau (1940-1945). Programul lucrează cu state membre din întreaga lume şi oferă sprijin Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a organiza activităţi de educare şi rememorare a Holocaustului.

De asemenea, Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului reprezintă ONU la Alianţa Internaţională pentru Rememorarea Holocaustului, un organism interguvernamental care îşi propune să obţină sprijinul societăţii civile şi al clasei politice pentru educaţia, rememorarea şi cercetarea Holocaustului.
Tema care ghidează rememorarea şi educaţia Holocaustului în 2021 este „Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust” – „Înfruntarea consecinţelor: recuperare şi reconstituire după Holocaust”. Aceasta are în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare şi reconstituire a indivizilor, comunităţii şi sistemelor de justiţie.

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

Sursa – stiri.tvr.ro

Parteneri