Astăzi, Ziua Mondială a libertăţii presei: „Media pentru democraţie: jurnalism şi alegeri în vremurile dezinformării”
În fiecare an, în data de 3 mai, este marcată Ziua Mondială a libertăţii presei, cea de-a patra putere în stat.
ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”
Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.
În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Pe mapamond sunt omagiați postum ziariștii – nu puțini – care au pierit în evenimente pe care le relatau sau au fost uciși de regimuri dictatoriale. Sunt clasamente ale țărilor în legătură cu situația libertății presei.
Potrivit clasamentului libertaţii presei în lume, publicat în aprilie 2018, România ocupa locul 44, clasându-se în faţa Statelor Unite, aflate pe poziţia 45.
Libertatea presei este îngrădită mai nou prin mutilarea ei economică. Grupuri de presă, în proprietatea unor persoane cu interese inavuabile, fac politici de manipulare și campanii de anihilare a adversarilor economici și politici, ceea ce, până la urmă, se traduce tot în anularea adevăratei meniri a presei, aceea de a informa corect opinia publică.
România, în clasamentele privind libertatea presei, nu stă rău, dar nici strălucit.
Anula acesta, Ziua Mondială a Libertăţii Presei este dedicată temei „Media pentru democraţie: jurnalism şi alegeri în vremurile dezinformării”.
D.Dumitru, AMPress