Astăzi, Ziua ONU. „Organizația Națiunilor Unite vă aparține și sunteți voi: „noi, popoarele”

În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Marcată din anul 1948 în toate statele membre, Ziua ONU este o sărbătoare publică dedicată informării cu privire la obiectivele şi realizările organizaţiei.

Anul 2020 marchează cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite și a Cartei sale fondatoare. Această aniversare vine într-un moment dificil pentru lume, agravat de o criză de sănătate globală fără precedent din cauza pandemiei de COVID-19, cu impact economic și social sever.

Pentru a marca cei 75 de ani ai Organizației Națiunilor Unite, statele membre au organizat un eveniment la nivel înalt pe 21 septembrie 2020, în care au reafirmat și au recunoscut că provocările noastre sunt interconectate și nu pot fi abordate decât printr-un multilateralism revigorat.

Distribuie prietenilor

În ianuarie 2020, secretarul general a întrebat oamenii, prin sondaje și dialoguri, despre speranțele și temerile lor pentru viitor și despre prioritățile lor în privința cooperării internaționale.
Răspunsurile au fost luate în considerare de liderii mondiali și au dus la adoptarea unei declarații politice orientate spre viitor în timpul evenimentului la nivel înalt al sărbătoririi celor 75 de ani de existență a ONU.

Declarația a fost adoptată printr-un proces interguvernamental sub tema „Viitorul pe care îl dorim, Națiunile Unite de care avem nevoie: reafirmarea angajamentului nostru colectiv față de multilateralism”.

„A 75-a aniversare a Națiunilor Unite vine în mijlocul unei pandemii globale. Misiunea noastră fondatoare este mai importantă ca niciodată. […] La această aniversare, cer oamenilor de pretutindeni să se unească. Organizația Națiunilor Unite nu doar vă stă la dispoziție … Organizația Națiunilor Unite vă aparține și sunteți voi: „noi, popoarele”, este mesajul secretarului general António Guterres, potrivit stiri.tvr.ro.