• Home
  • Știri
  • Atac masiv cu rachete în Ucraina. Pană uriașă de curent în Republica Moldova

Atac masiv cu rachete în Ucraina. Pană uriașă de curent în Republica Moldova

Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, unde sirenele antiaeriene au răsunat în întreaga țară. O pană uriașă de curent s-a produs în Republica Moldova în urma atacurilor din țara vecină.

La Kiev, cel puțin o infrastructură critică a fost lovită. De asemenea, au fost auzite explozii în zone periferice ale orașului, transmit agențiile de presă AFP și Reuters, potrivit adevarul.ro.

Furnizorul local de electricitate din capitala Ucrainei a anunţat întreruperi ale furnizării de electricitate, în timp ce alimentarea cu apă a fost oprită temporar.

Orașul Liov, situat în vestul Ucrainei, a rămas complet fără curent după un atac cu două rachete asupra unei substații electrice.

De asemenea, întreaga regiune Odessa, din sud, a rămas fără electricitate în urma acestui atac, potrivit şefului administraţiei regionale, citat de CNN și Agerpres.

În afară de Kiev, Liov și Odessa, explozii, unele produse de apărarea antiaeriană, au mai fost semnalate în regiunile Nikolaev, Poltava şi Dnipropetrovsk.
Acest atac a produs întreruperi masive de curent şi în Republica Moldova, a anunţat vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris Spînu pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP.

Potrivit lui Spînu, pana de curent afectează circa jumătate din Republica Moldova. În plus, întreruperi în furnizarea electricităţii au survenit şi în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă situată în estul Republicii Moldova.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări miercuri că furnizarea energiei electrice „poate fi restabilită” şi că „toate instituţiile statului lucrează în acest sens”.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit şi infrastructura energetică. Atacurile continuă şi acum în Ucraina. Oamenii îşi scot răniţii de sub dărâmături. Şi îşi plâng apropiaţii decedaţi. Viaţa oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice şi vom avea din nou lumină. Toate instituţiile statului lucrează în acest sens”, a dat asigurări președinta Republicii Moldova.

Parteneri