Atenție! Începând cu 20 mai 2018, a intrat în vigoare prevederile OUG privind suspendarea înmatriculării vehiculelor

Joaca s-a terminat și nu mai merge cu ”tocmeala”. Începând cu 20 mai 2018, a intrat în vigoare prevederile OUG privind suspendarea înmatriculării vehiculelor.
Noua lege spune că dacă circuli cu o mașină care nu are ITP valabil, practic, ți se va radia din circulație. La fel și dacă circuli cu o mașină vândută dar care nu a fost trecuta pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile.
Circulația cu o mașină fără ITP valabil va fi considerata ca și circulația cu o mașină neînmatriculată și va fi pedepsită cu o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei, plus retinerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare. Deoarece, începând cu 20 mai 2018, mașinile care nu mai figurează în baza de date comuna a Politiei Rutiere și a Registrului Auto Roman fără ITP, vor avea suspendata înmatricularea.
O alta situație în care mașina nu mai este considerata înmatriculată și va fi radiată provizoriu este atunci când cineva achiziționează un autoturism pe care ulterior nu îl trece pe numele său, după termenul prevazut în lege de 90 de zile. Cu alte cuvinte, aşa cum se întâmplă des în România din cauza impozitelor mari și a evitării plații acestuia la motorizările cu o capacitate mai mare de 2000 cm3, dacă ai cumpărat un autoturism care nu e trecut pe numele tău, acesta va fi automat scos din circulație. Si dacă te oprește politia, riști aceleași probleme ca cele menționate mai sus: amenda de 2900 lei, adio talon și plăcuțe.
Așadar, nu strică să ne uităm mai des la valabilitatea ITP-ului pe care îl are mașina noastră.
Şi să verificați, atunci când cumpărați un automobil, data la care acesta a fost scos din evidenţă de persoana din acte. Sunt cazuri în care cineva cumpără o mașină, trec câteva luni sau chiar câțiva ani, după care o da mai departe.
Vestea buna este ca acest nou sistem va funcționa începând de acum înainte, bazele de date ale Politie Rutiere și cele ale unităților financiare devenind, în sfârșit, comune. Adică polițistul rutier poate să vadă în sistem dacă acea mașină a fost deja scoasa din evidenta și introdusa pe numele noului cumpărător. Însă acest lucru nu este posibil la mașinile care deja au fost înstrăinate anterior, dar nu au fost trecute pe numele noului proprietar. Singura metoda prin care un agent de la Politia Rutiera poate sa verifice dacă termenul legal de 90 de zile a fost depășit e sa verifice partea cealaltă a certificatului de înmatriculare, la secțiunea „Înstrăinat către”.
Așadar, dragi șoferi, gata cu măgăriile și cu fentatul impozitelor auto. Trebuie să ai mașina pe numele tău, trecuta la fisc, pentru care să achiți impozite și care să aibă mereu ITP valabil. Adică începem și noi să ne aliniem la normalitate. Chiar dacă, din toate acele milioane de lei adunate la buget nu se face nimic pentru șoferi, ci doar se pompează bani în buzunarele smecherilor.
http://all4romania.eu