• Home
  • Știri
  • Aurescu: Imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bâstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina

Aurescu: Imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bâstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina

aurescu 2

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în Parlament, la Ora Guvernului, că în dosarul Bâstroe, MAE a acţionat „permanent şi prompt” conform competenţelor sale, menţionând că unele voci au spus că ministerul nu a fost suficient de ferm cu Ucraina, dar acest lucru reprezintă „o temă falsă”.

„Imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bâstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina”, a declarat Aurescu.

„În dosarul Bâstroe, MAE a acţionat permanent şi prompt conform competenţelor sale, inclusiv în ultimele două luni, de la apariţia semnalelor publice privind dragările, chiar dacă nu toate demersurile au fost publice. Repet, faptul că până când informaţia a apărut public în februarie, MAE nu a fost informat de către Ucraina sau de către autorităţile cu atribuţii în domeniu că partea ucraineană face dragaj de adâncire pe Chilia şi Bîstroe. Nici ulterior nu am primit confirmări în acest sens. MAE a transmis Comisiei Europene pe 16 februarie, dar şi anterior, inclusiv în 2022, că România nu e de acord cu includerea braţelor Chilia şi Bâstroe în TEN-T. M-am aflat în dialog permanent cu monologul meu Kuleba, direct pe 18 februarie la Munchen, 23 – 24 februarie la New York şi am fost continuu în contact şi în aceste zile. În toate discuţiile cu Ucraina, MAE a solicitat, inclusiv scris, să înceteze imediat, să se abţină de la efectuarea oricăror dragaje de adâncire. De altfel, partea ucraineană a încetat orice fel de dragaj”, a afirmat Bogdan Aurescu în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit stiri.tvr.ro.

El a prezentat toate demersurile făcute pe lângă partea ucraineană pentru a permite efectuarea de măsurători de verificare de către partea română.

Ministrul a mai spus că este important să fie aşteptate „cu calm” datele măsurătorilor, care trebuie interpretate, ulterior fiind necesare valori de mediu. Abia apoi va fi trasă o concluzie.

„Reamintesc că, potrivit Ministerului român al Mediului, măsurătorile punctuale făcute în februarie de Apele Române pe Chilia indică absenţa unor modificări semnificative faţă de 2017. Dar, repet, în funcţie de toate aceste constatări factuale şi concluzii, vom putea decide punând la masă toţi decidenţii, demersurile ulterioare, inclusiv în relaţia cu partea ucraineană. Însă este necesar un dialog civilizat, demn de secolul XXI”, a adăugat Aurescu.

Parteneri