• Home
  • Știri
  • Aurescu, la BBC, despre sprijinul militar acordat Ucrainei. ”Cred că la sfârșitul războiului se vor afla multe lucruri”

Aurescu, la BBC, despre sprijinul militar acordat Ucrainei. ”Cred că la sfârșitul războiului se vor afla multe lucruri”

aurescu 2

„Sunt oameni în România, dar și parteneri străini care cred că România a oferit prea puțin. Ce ați dat Ucrainei?” Un interviu marca BBC HARD talk, realizat de Stephen Sackur, cu ministrul de Externe al Românei, Bogdan Aurescu. Redăm câteva fragmente din interviul realizat de BBC. În dialog a fost nominalizat și fostul ministru al Apărării, Vasile Dâncu.
Jurnalism BBC, întrebări incomode pentru ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, legate de și sprijinul militar pe care țara noastră îl oferă Ucrainei. Potrivit stiri.tvr.ro, Radar Geopolitic a realizat o selecție a unor fragmente de interes și le prezentăm ca atare.

Stephen Sackur, BBC: Dacă Rusia încalcă spaţiul aerian al României folosind rachete de croazieră Kalibr, cum aţi răspunde?

Bogdan Aurescu: Nu comentez în privinţa unor evenimente ipotetice.

Stephen Sackur, BBC: De ce România nu face publică dimensiunea propriului ajutor militar, financiar oferit Ucrainei? Partenerii europeni sunt foarte clari în ce privește dimensiunea asistenței pe care o acordă, dar voi o țineți secretă. De ce?

Bogdan Aurescu: Pentru că aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este că NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina.

Stephen Sackur, BBC: Unele țări au oferit tancuri, altele avioane de luptă. Voi ce le-aţi dat exact ucrainenilor?

Bogdan Aurescu: Așa cum v-am spus, nu comentez pe tema aceasta.

Stephen Sackur, BBC: Știu că nu o să-mi dați detalii, dar ați furnizat tancuri, artilerie grea?

Bogdan Aurescu: Nu comentez pe această temă, așa cum am spus. Aceasta este politica guvernului meu.

Stephen Sackur, BBC: Vedeți, sunt oameni în țara dumneavoastră și parteneri străini care cred că România a oferit foarte puțin.

Bogdan Aurescu: Nu comentez pe această temă.

Stephen Sackur, BBC: Mă refer la sondaje de opinie făcute în țara dumneavostră, există o proporție semnificativă de români care nu vor ca guvernul să ofere asistență Ucrainei?
Bogdan Aurescu: Susţinerea politică pentru sprijinirea Ucrainei cred că e foarte mare. Și cred că facem ce trebuie. Rusia a încălcat legislația internațională și teritoriul Ucrainei, Ucraina este victima agresiunii, trebuie să o sprijinim.

Stephen Sackur BBC: Sunteți o democrație, nu?

Bogdan Aurescu: Aveți dubii?

Stephen Sackur, BBC: Nu. Dar într-o democrație cetățenii se așteaptă ca guvernul să fie responsabil. Dacă aţi trimis finanțări și echipamente militare semnificative în Ucraina, publicul din România, oamenii care votează, ar trebui să aibă dreptul să știe.

Bogdan Aurescu: Cred că, la sfârșitul războiului, se vor afla multe lucruri. Ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige războiul. Aceasta este declarația mea.

Continuarea aici

Parteneri