• Home
  • Articole sponsorizate
  • Avantaje pe care le obtii daca locuiesti intr-un cartier construit pe baza conceptului „Oras de 15 minute”

Avantaje pe care le obtii daca locuiesti intr-un cartier construit pe baza conceptului „Oras de 15 minute”

cover

Te-ai gandit vreodata cat timp petreci in masina sau mijloacele de transport in comun pentru a ajunge de la un punct la altul in orasul tau? Ce-ar fi daca ar exista o alternativa mai buna? Aceasta exista si este din ce in ce mai bine conturata in anumite comunitati, inclusiv in cartiere precum Metalurgiei Park: orasul de 15 mintue. Este un concept urbanistic care isi propune sa aduca toate nevoile esentiale ale vietii la o plimbare de cel mult 15 minute de locul tau de resedinta.

Avantajele pe care le obtii daca locuiesti intr-un astfel de cartier

Economisirea timpului

Primul si cel mai evident avantaj este economisirea timpului. Intr-un oras de 15 minute, magazinele, scolile, birourile, parcurile si alte facilitati sunt la cel mult o plimbare de 15 minute. Gandeste-te cat timp ai putea economisi daca nu ai mai fi nevoit sa stai in trafic sau sa astepti autobuzul! Acest timp suplimentar poate fi folosit pentru a te bucura de viata, sa te relaxezi sau sa te ocupi de tine si de cei dragi.

Beneficii pentru sanatate

Faptul ca poti ajunge la destinatie intr-o plimbare de 15 minute inseamna ca vei avea mai multe oportunitati de a te deplasa pe jos sau cu bicicleta. Acest lucru nu numai ca te va ajuta sa economisesti bani pe carburant sau bilete de autobuz, dar va contribui si la imbunatatirea sanatatii tale. Miscarea regulata a fost asociata cu o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv scaderea riscului de boli de inima si ameliorarea sanatatii mintale.

Comunitate mai stransa

Intr-un oras de 15 minute, este mai probabil sa interactionezi cu vecinii tai. Deoarece toata lumea foloseste aceleasi facilitati si isi petrece mai mult timp in cartier, oamenii devin mai apropiati. Aceasta nu numai ca poate contribui la crearea unui sentiment de comunitate, dar poate ajuta si la formarea unor retele de suport social puternice.

Sustenabilitate

Orasele de 15 minute sunt, de asemenea, mult mai sustenabile din punct de vedere ecologic. Cand oamenii pot ajunge la destinatie pe jos sau cu bicicleta, reduc substantial emisiile de carbon. In plus, planificarea urbana atenta necesara pentru a crea un oras de 15 minute poate duce la utilizarea mai eficienta a terenurilor si a resurselor.

Calitatea vietii

Toate aceste avantaje se combina pentru a crea o calitate mai buna a vietii. Gandeste-te cat de mult poate imbunatati starea ta de bine faptul de a avea mai mult timp liber, o sanatate mai buna, o comunitate mai stransa si de a trai intr-un mediu mai sustenabil. Intr-un oras de 15 minute, aceste lucruri nu sunt doar posibile – sunt norma.

Realizarea unui asemenea oras necesita o planificare urbana atenta si o colaborare stransa intre guverne, dezvoltatori si cetateni. Dar, avand in vedere toate beneficiile pe care le aduce, efortul este cu siguranta justificat.

Daca vrei sa afli mai multe despre orasul de 15 minute, o poti face pe www.sudrezidential.ro

Parteneri