• Home
  • Știri
  • Avionul care a zburat neautorizat deasupra României, a fost găsit abandonat în Bulgaria

Avionul care a zburat neautorizat deasupra României, a fost găsit abandonat în Bulgaria

aeronave

Avionul de mici dimensiuni care a intrat neautorizat în spațiul aerian al României, Ungariei, Serbiei și Bulgariei venea de fapt din Lituania, potrivit presei maghiare. Aparatul de tip Beechcraft a aterizat fără permisiune la o bază sportivă din Debrețin, unde a făcut realimentarea, apoi a decolat în ciuda încercărilor poliției de a-l opri, relatează site-ul dehir.hu, citat de digi24.ro.

Avionul lituanian a aterizat ieri după-amiază la baza Aero-Clubului Hajdúszoboszló de lângă Debrețin, potrivit managerul bazei, István Juhos. Acesta a spus că aeronava a aterizat fără permisiune, iar două persoane au coborât și cel mai probabil au realimentat avionul din canistrele pe care le aveau la bord.

„Poliția a sosit la aeroport și a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reușit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer”, a spus el.

Avionul a intrat în Ungaria din spațiul aerian al Slovaciei, potrivit Ministerului Apărării de la Budapesta.
După 8 minute, aparatul de zbor a fost interceptat de două aeronave militare ale Forțelor Aeriene Ungare, de tip JAS 39 Gripen. Aeronava nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare.

În jurul orei 17.49, aeronava a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea, fiind însoțită de cele două aeronave militare maghiare, în baza acordului cross-border dintre România și Ungaria, potrivit MApN.

La ora 17.58 aeronavele maghiare s-au întors către bază, ținta fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA, dislocate pe Baza 86 Aeriană Fetești, care se aflau în misiune de patrulare în spațiul aerian al României.

Misiunea celor două aeronave americane a fost similară, de interogare radio, identificare vizuală și escortare a aeronavei țintă.
Misiunea de poliție a fost apoi preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, decolate de pe aceeași bază aeriană.

Avionul a intersectat, în jurul orei 19.00, pentru un interval de aproximativ două minute și spațiul aerian al Serbiei, într-o zonă aflată între Drobeta Turnu Severin și Korbovo.

În jurul orei 19.09, aeronava a intrat în spațiul aerian al Bulgariei, unde a și aterizat.
Avionul a fost găsit abandonat pe un aerodrom neutilizat situat în localitatea Buhovţi, din centrul Bulgariei. Aerodromul este civil, dar nu a mai fost utilizat de câteva decenii, conform site-ului Novinite.com.

Autorităţile bulgare încearcă acum să afle cui aparţine şi să clarifice situaţia.

„S-a stabilit că avionul a aterizat în ţara noastră şi, cu ajutorul Ministerului de Interne, zona aterizării a fost localizată. Cazul este investigat”, a spus Ministerul bulgar al Apărării.

Parteneri