• Home
  • Știri
  • Avocatul Poporului acuză Ministerul Educaţiei că a eliminat bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate

Avocatul Poporului acuză Ministerul Educaţiei că a eliminat bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate

renate weber

Avocatul Poporului afirmă, luni, despre ordinul dat de Ministerul Educaţiei prin care se elimină bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, că decizia este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ.

”Prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate. Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ”, spune Avocatul Poporului în comunicat, potrivit news.ro.

Instituţia precizează că, mai mult, decizia nu a fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.

”În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se menţin şi se vor adânci inechităţile între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată care, la Capitolul III punctul 1 Valorile promovate prin sistemul de educaţi, evidenţiază în mod expres principiile care fac referire la echitate, după cum urmează: Sistemul de educaţie asigură şi respectă dreptul fiecărui elev de a avea şanse egale de acces şi de progres în educaţie, dar şi de finalizare a studiilor”, spune Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului subliniază că, ”indiferent de locul în care s-au născut, de situaţia economică a familiei sau de etnie, toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate şanse egale la educaţie şi ulterior la acces pe piaţa muncii”.

Parteneri