• Home
  • Prima
  • Bănescu (BOR): Accesul în biserici nu poate fi condiționat de certificatul verde COVID

Bănescu (BOR): Accesul în biserici nu poate fi condiționat de certificatul verde COVID

banescu bor 1

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat că accesul în biserici nu poate fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID.

Precizarea vine în contextul în care, joi, premierul Nicolae Ciucă (PNL), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, și Raed Arafat, șeful DSU, au avut o discuție cu reprezentanții cultelor pe marginea acestui subiect.

Ulterior, Ciucă a confirmat că există un proiect de lege prin care certificatul să devină obligatoriu pentru accesul în biserici. Totodată, acesta a precizat că, în cadrul discuțiilor, reprezentanții cultelor au cerut ca oamenii să aibă libertatea de a merge la biserică fără obligativitatea certificatului verde.

„Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta”, a transmis Vasile Bănescu, potrivit b1tv.ro.

Acesta a mai precizat că toate cultele religioase au respectat și vor respecta în continuare măsurile de prevenție anticoronavirus dispuse de autorități.

„Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii din care fac parte, ci se şi autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate şi sancţionate de Biserică, ale acestor persoane au fost şi vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului.

Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al BOR.

Parteneri