• Home
  • Știri
  • Bănescu: Cei ce comentează nedrept, impur și malițios solidaritatea BOR cu românii din Ucraina, nu înţeleg fidelitatea faţă de adevăr

Bănescu: Cei ce comentează nedrept, impur și malițios solidaritatea BOR cu românii din Ucraina, nu înţeleg fidelitatea faţă de adevăr

banescu bor 1

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis miercuri un nou comunicat în care răspunde celor care critică solidaritatea BOR cu românii din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, aceștia „nu au înţeles încă riscurile sfidării realităţii, respectul faţă de suferinţă şi fidelitatea faţă de adevăr”.

Vasile Bănescu precizează că „în ultimele zile neputinţa, neştiinţa şi manipularea s-au unit în cel mai nefericit mod în spaţiul virtual şi mediatic pe marginea temei grave a comunităţii româneşti din Ucraina, a preoţilor ei care aparţin de Biserica Ortodoxă Ucraineană şi a raportării Bisericii Ortodoxe Române la realitatea locală infestată de suferinţă şi dezinformare”, relatează Agerpres, potrivit b1tv.ro.

„Cei care nu subînţeleg, ci comentează atât de nedrept, deliberat impur, maliţios şi manipulator solidaritatea BOR cu românii din Ucraina sau de oriunde, rămaşi fideli valorilor creştine şi autentic româneşti (călcate barbar în istoria relativ recentă a României cu cizmele şi cu tancurile), nu au înţeles încă riscurile sfidării realităţii, respectul faţă de suferinţă şi fidelitatea faţă de Adevăr. Inclusiv cel istoric”, a spus Bănescu.

Potrivit acestuia, Patriarhia Română şi eparhiile sale, mai ales cele situate la graniţa de nord-est a României, s-au mobilizat „exemplar” imediat după invadarea Ucrainei şi au ieşit în întâmpinarea refugiaţilor din această ţară sosiţi pe teritoriul ţării, dar şi organizând prompt transporturi umanitare foarte consistente destinate în primul rând comunităţii româneşti din statul vecin.

Astfel, a precizat Bănescu, au fost trimise: 446 transporturi pe teritoriul României, în valoare totală de 1.360.304 euro; 142 transporturi în Ucraina, în valoare totală de 2.172.816 euro; 38 transporturi în Republica Moldova, în valoare totală de 412.112 euro.
Pe fondul creşterii numărului de răniţi din Ucraina s-a amplificat inevitabil nevoia de sânge. Pentru a veni în sprijinul acestei tragice situaţii, Patriarhia Română a organizat campanii de donare de sânge la care au participat 2.298 persoane.

Totodată, a menţionat purtătorul de cuvânt, pe parcursul anului 2022, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române şi Federaţia Filantropia au oferit un sprijin umanitar cuantificabil în sumă de 8,7 milioane de euro în beneficiul persoanelor afectate de conflictul din Ucraina, comunitatea românească din această ţară fiind beneficiara principală a acestui ajutor „firesc” şi „frăţesc”.

Parteneri