AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Băsescu: Iohannis va sfârși în ridicol dacă și-a anunțat candidatura la șefia NATO fără a avea o garanție din partea unor țări ca SUA, Marea Britanie sau Olanda

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat miercuri că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, va sfârși în ridicol dacă și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO fără să aibă un soi de garanție din partea SUA, Marii Britanii sau chiar a Olandei, țara contracandidatului său, Mark Rutte.

Băsescu a mai afirmat că Iohannis oricum s-a cam făcut de râs pentru că a prezentat un decalog cu viziunea sa care e practic o compilație între deciziile NATO din ultimii ani, deci nimic original.

Pe de altă parte, fostul președinte a susținut că Mark Rutte urăște România, prin urmare e bine că are un contracandidat.
„Pentru mine e neclar, ca fel ca pentru dvs, dacă a avut o înțelegere. Un lucru e, însă, cert: niciodată un secretar general NATO n-a fost numit și nici nu va fi numit pe criteriul ”am deschis concurs pentru ocuparea postului”. Desemnaea secretarului general NATO e extrem de complexă ca procedură, implică un acord în primul rând al celor trei membri ai Consiliului de Securitate – SUA, Marea Britanie și Franța, state care sunt și puteri nucleare. Deci aceste trei state, cu un plus de autoritate pentru SUA, au o tentație de a desemna secretarul general NATO.

Deci nu cred că se face prin ofertă publică desemnarea secretarului general NATO și dacă SUA ar fi renunțat la Rutte, cu siguranță cei care ar fi anunțat acest lucru ar fi fost chiar americanii. Nu e posibil ca americanii să lase să fie anunțat de altcineva”, a declarat Traian Băsescu, la postul B1TV.

Pe de altă parte, fostul președinte a ținut să precizeze că „Mark Rutte e un om care disprețuiește poporul român și România ca stat or, din acest punct de vedere, intrarea lui Iohannis în joc e binevenită. Dă o șansă celor care au capacitatea de a decide secretarul general NATO să renunțe la acest antiromân convins”.

Întrebat dacă mișcarea-surpriză a lui Iohannis nu va afecta România în negocieri viitoare pe alte subiecte, Traian Băsescu a răspuns. „Nu cred că România va fi afecată. Dacă a făcut acest lucru fără a avea nicio garanție din partea unor țări precum SUA, Marea Britanie sau Olanda chiar, dacă a făcut-o deci fără o înțelegere cu aceste țări, va sfârși prin a fi ridicol”.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!