Batem, de departe, Europa, ca număr de secretari de stat şi aparat guvernamental

Cu peste 130 de secretari de stat, care la rândul lor au în subordine subsecretari şi şefi de agenţii, România are, de departe, cel mai mare aparat de lucru al guvernului, depăşind ţările din Europa. La o populaţie de trei ori mai numeroasă, francezii, de pildă, au 17 portofolii de miniştri şi 21 de consilieri de stat, iar italienii 33.

La noi, doar în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene numai vârful organigramei cuprinde un ministru, un alt ministru delegat, 7 secretari de stat, 4 subsecretari de stat, un secretar general cu doi adjuncţi. În plus, mai există alţi 7 directori de departamente care sunt, de fapt, cei care execută sarcinile şi nu pot fi schimbaţi politic.

Cheltuielile unei astfel de structuri de conducere sunt enorme, având în vedere că un secretar de stat câştiga după noua grilă aproape 9.000 de lei, la care se adaugă şi cheltuielile de serviciu, de la birou, aparatură, maşină cu şofer, până la diurne, deplasări, dar şi funcţionari care să se ocupe doar de respectivul secretar de stat.
Mai mult pe  EXTRANEWS.RO