• Home
  • Știri
  • Biden: Suntem în fața unui punct de inflexiune al istoriei. Voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget pentru a sprijini partenerii noștri esențiali – Israelul și Ucraina

Biden: Suntem în fața unui punct de inflexiune al istoriei. Voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget pentru a sprijini partenerii noștri esențiali – Israelul și Ucraina

biden 1

Președintele Statelor Unite a vorbit națiunii americane după vizita fulger în Israel și discutarea situației din Orientul Mijlociu cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu. Faptul că președintele a ținut acest discurs din Biroul Oval a marcat momentul unui anunț de mare însemnătate. „Suntem în fața unui punct de inflexiune al istoriei, unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor determina viitorul pentru decenii care vor veni. Despre asta aș vrea să vă vorbesc”, a declarat Joe Biden

„În această dimineață devreme m-am întors din Israel. Mi-au spus că sunt primul președinte american care a călătorit acolo în timpul unui război. M-am întâlnit cu prim-ministrul și cu membri ai cabinetului său și, cel mai emoționant, m-am întâlnit cu israelienii care au trecut prin teroarea îngrozitoare a atacului Hamas pe 7 octombrie. Peste 1.300 de oameni au fost măcelăriți în Israel, inclusiv cel puțin 32 de cetățeni americani. Zeci de nevinovați, de la bebeluși la bunici, israelieni, americani, luați ostatici. Și le-am spus familiilor israelienilor luați captivi de Hamas – urmăm fiecare cale pentru a-i aduce pe cei dragi acasă. Ca președinte, nu este prioritate mai mare pentru mine decât siguranța americanilor luați ostatici”, a subliniat liderul de la Casa Albă, potrivit stiri.tvr.ro.

Joe Biden a arătat că gruparea teroristă Hamas a dezlănțuit răul pur în lume.

„În Israel am văzut oameni care sunt puternici, determinați, rezilienți, dar și furioși, șocați și suferind profund. Am vorbit și cu președintele Abbas, al Autorității Palestiniene și am reiterat că SUA rămân dedicate poporului palestinian, dreptului său la demnitate și la autodeterminare. Acțiunile teroriștilor Hamas nu iau acest drept”, a explicat Joe Biden.

Președintele SUA a declarat că are inima frântă de pierderea tragică a vieților palestinienilor, „inclusiv în explozia de la spitalul din Gaza, care nu a fost provocată de israelieni”. „Jelim fiecare viață nevinovată pierdută, nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovați care au vrut doar să trăiască în pace și să aibă o oportunitate de a face asta”.

Ceea ce s-a întâmplat în Israel ilustrează „aproape 20 de luni de război, tragedie și brutalitate aduse poporului ucrainean, un popor grav rănit de când Putin și-a lansat invazia totală”, a subliniat Biden. „Nu am uitat gropile comune, corpurile găsite cu urme de tortură, violurile folosite ca armă de ruși, mii și mii de copii ucraineni luați cu forța și duși în Rusia, furați de la părinții lor”, a explicat el.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au asta în comun: amândoi vor să anihileze complet o democrație din vecinătate, să o anihileze complet. Scopul existenței Hamas este distrugerea statului Israel și uciderea evreilor. Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Hamas se folosește de civilii palestinieni ca scuturi umane și de familiile palestiniene nevinovate suferă imens din cauza asta. Între timp, Putin neagă că Ucraina are sau a avut vreodată o statalitate reală. El pretinde că Uniunea Sovietică a creat Ucraina. Și acum două săptămâni a spus lumii că dacă SUA se retrag, și aliații săi se vor retrage. Sprijinul militar pentru Ucraina va avea, citez ‘o săptămână de trăit’. Dar noi nu ne retragem”, a declarat Biden.

Parteneri