AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Blestemul nucului: mituri, superstiții și tradiții populare care dăinuie de secole

Nucile, asociate adesea cu belșugul și prosperitatea, sunt învăluite în numeroase superstiții din cultura românească. De-a lungul timpului, miturile și legendele despre acest arbore au circulat încă din epoca biblică, conferindu-i un simbolism aparte.

Blestemul celor care plantează nuci

O veche superstiție românească avertizează că nu este bine să plantezi un nuc în curtea casei. Se spune că atunci când trunchiul arborelui ajunge la grosimea gâtului celui care l-a sădit, acesta își va găsi sfârșitul. Totuși, pentru a evita acest destin nefast, trebuie trasat un cerc larg în jurul puietului, astfel încât copacul să crească în interiorul acestuia.

Un alt mit susține că tăierea unui nuc atrage moartea asupra celui care îl doboară. Prin urmare, în cazul în care este necesară îndepărtarea arborelui, soluția ar fi relocarea sa, nu tăierea.

Totodată, tradiția spune că nucii ar trebui plantați doar la ocazii deosebite, precum nașterea unui copil. În plus, se crede că dacă primul smoc de păr al unui nou-născut este ascuns într-o scorbură de nuc, copilul va avea un păr lung și sănătos.

Tradiții și credințe populare

În cultura populară, nucul este legat de o serie de obiceiuri. De exemplu, dacă o persoană pune o nucă în apa cu care se spală de Crăciun, aceasta va fi ferită de boli. Pe de altă parte, se spune că arderea lemnului de nuc provoacă dureri de dinți.

O legendă veche despre Adam și Eva povestește că Eva a visat că, dacă ea și Adam vor mânca câte două nuci, vor putea avea copii. Convinsă de visul său, Eva a acționat, iar astfel au apărut primii oameni.

Superstiții internaționale despre nuci

Și în alte culturi, nucile sunt considerate simboluri puternice. În unele credințe, se spunea că purtarea unei nuci în buzunar proteja împotriva reumatismului, în timp ce o femeie care avea o nucă la ea risca să se mărite cu un bărbat mai în vârstă. Totodată, două nuci purtate în buzunar ar fi prevenit durerile de dinți.

În Franța, un pețitor respins primea nuci la masă, acesta fiind un simbol clar al refuzului. De asemenea, se credea că dormitul sub un nuc poate cauza o răceală severă.

În Polonia, tinerele necăsătorite foloseau nucile pentru a afla dacă își vor uni destinul cu alesul inimii. Fetele scriau numele iubitului pe bilețele așezate pe marginea unui vas cu apă, iar în mijloc puneau o coajă de nucă cu o lumânare aprinsă. Dacă lumânarea plutea spre un anumit bilețel și îl ardea, destinul fetei era considerat pecetluit.

În tradiția evreiască, nuca simbolizează unitatea și structura poporului evreu, datorită compartimentării sale interioare. La romani, nucile reprezentau fertilitatea, iar în Polonia există și astăzi obiceiul de a presăra nuci în fața mirilor pentru a le aduce noroc și belșug.

Semnificația nucilor în vise

Visele despre nuci sunt asociate cu prosperitatea și împlinirea dorințelor. Unele credințe spun că astfel de vise prevestesc o călătorie importantă sau găsirea unei soluții la o problemă esențială din viață.

Dacă o femeie visează o nucă, acest lucru poate semnifica o viață fericită. În general, visele cu nuci sunt considerate semne ale succesului, fie în afaceri, fie în dragoste.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!