• Home
  • Știri
  • Boc: „Suntem ultima țară din fostul bloc comunist care mai conduce după legi din timpul regimului comunist”

Boc: „Suntem ultima țară din fostul bloc comunist care mai conduce după legi din timpul regimului comunist”

boc diicot 1

Emil Boc (PNL), primarul din Cluj-Napoca, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială deoarece ultima lege în acest domeniu a fost dată în 1968. Suntem „oaia neagră a Europei” și „ultima țară din fostul bloc comunist care mai conduce după legi din timpul regimului comunist”, a mai susținut Boc.

Primarul a mai afirmat că această reformă nu se poate face acum, deoarece urmează un an cu patru rânduri de alegeri și dezbaterea ar fi prea mult tratată în cheie electorală. Totuși, ea trebuie asumată acum, să se știe că va fi făcută de următorul guvern. În acest context, Boc și-a exprima convingerea că PNL va face parte „într-o formă sau alta” din viitorul executiv.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, în contextul în care, recent, Camera de Comerț și Industrie a României și mai multe organizații patronale au cerut reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

„Pentru mine, această propunere nu e nouă din cel puțin două perspective. În primul rând, în 2011, împreună cu colegii mei și cu președintele Traian Băsescu de atunci, am avut pe masă o propunere de reorganizare administrativ-teritorială a țării pe care nu am mai putut s-o ducem mai departe datorită crizei politice de la începutul anului 2012, pentru că eram pregătiți inclusiv pentru o asumare de răspundere dacă n-am fi reușit să găsim altă soluție de promovare a acelei reformă, pentru că era la capătul liniei după celelalte reforme pe care le-am făcut până atunci. (…)
Această reformă nu va putea fi oprită de România, mai devreme sau mai târziu ea va fi făcută. Deja suntem cu apa la gură, cum se spune, sau suntem în ceasul al XII-lea și această refomă nu trebuie privită pasional și făcută în an electoral, că se pierde esența discuției. De aceea, eu nu cred că această reformă poate fi făcută anul acesta sau viitor, că ea va fi a analizată în context electoral și atunci se pierde exact ce ne trebuie. (…)
Sunt lucruri bune care trebuie păstrate și trebuie să ne uităm ce trebuie să facem ca să facem România funcțională. Eu cred că o asemenea reformă administrativ-teritorială trebuie făcută imediat după alegerile din 2024, dar asumată încă de pe acum, să se știe că un viitor guvern care va guverna România – și sunt convins că din acel Guvern cu siguranță PNL va face parte într-o formă sau alta – își va asuma o asemenea reformă funcțională a României”, a declarat primarul din Cluj-Napoca, potrivit b1tv.ro.

Parteneri