AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Boloș: Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat luni, la dezbaterea moțiunii simple din Parlament îndreptată împotriva sa, că e nevoit să vorbească despre o aşa numită „taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal.

Boloș a mai susținut că „suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu” și că „acest sistem de plată a concediilor medicale încurajează să-ţi iei concediu medical”.
„Ca ministru al Finanţelor, e important să subliniez angajamentul meu faţă de procesele democratice şi respectul pentru opiniile membrilor Parlamentului. Trist e, însă, când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situaţii paradoxale. Se pare că azi sunt aici să vorbesc despre o aşa numită ”taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal”, a declarat Boloş, de la tribuna Parlamentului, potrivit b1tv.ro.

El a mai spus că nu există așa-numita „taxă pe boală”, ci Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) și „am stabilit o regulă anul trecut pentru toţi asiguraţii din sistemul public de sănătate, anume că toţi cei asiguraţi din sistemul public de sănătate plătesc CASS, fără facilităţi nejustificate sau întreruperi, pentru că, nu-i aşa domnilor parlamentari semnatari ai moţiunii, sunteţi conştienţi că sănătatea nu are nevoie de faliment”.

Ministrul Finanțelor a mai afirmat că e o „nevoie uriaşă de fonduri” și „din păcate, avem o creştere anuală a acestui buget în medie de 5%, foarte mică faţă de cea ce Casa Naţională de Sănătate are nevoie”.

Asta în contextul în care numai anul acesta CNAS „a depus la Ministerul Finanţelor solicitări de fonduri de peste 93 de miliarde de lei, cât tot bugetul anual alocat pentru sănătate inclusiv bugetul alocat Ministerului Sănătăţii”.

În acest context, „a trebuit să continuăm cu măsuri deloc plăcute, care să asigure justa colectare a fondurilor puţine pe care le avem la bugetul de sănătate, mai ales pentru activităţile care privesc finanţarea concediilor medicale”, a explicat Marcel Boloș.

El a insistat că „nu e vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilităţi” și că „nu are nimeni nicio problemă cu bolnavii oncologici sau cu mamele aflate în concedii de maternitate şi cu atât mai mult cu îngrijirea copiilor bolnavi”.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!