• Home
  • Prima
  • Boris Johnson: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”

Boris Johnson: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”

boris j

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marți, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa Parlamentului ucrainean, că Regatul Unit va acorda un nou ajutor militar în sumă totală de 300 de milioane de lire, inclusiv sub formă de radare, drone şi aparate pentru vedere nocturnă, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Vom continua să ajutăm Ucraina (…) cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace”, a spus premierul britanic.

Londra a deblocat deja până acum ajutor militar pentru Kiev în valoare de 450 de milioane de lire, constând mai ales în rachete anti-tanc uşoare, iar recent a promis vehicule blindate, rachete anti-navă şi sisteme de apărare antiaeriană.

„Am un mesaj pentru voi: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”, a adăugat Johnson, subliniind că în lupta sa împotriva Rusiei Ucraina a „aruncat în aer mitul invincibilităţii (preşedintelui rus Vladimir) Putin”.

Premierul britanic a regretat în acelaşi timp că occidentalii au fost „prea lenţi în a sesiza ce se întâmplă” şi în a sancţiona Moscova. „Nu mai putem repeta această eroare”, a atenţionat el.
În acelaşi timp, într-un interviu acordat postului ITV, el a admis că Marea Britanie ar fi putut reacţiona mai rapid pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni, pe fondul criticilor privind dificultăţile întâmpinate de aceştia la primirea pe teritoriul britanic comparativ cu alte state europene, au consemnat dpa şi PA.

Întrebat de ce Marea Britanie nu le oferă ucrainenilor posibilitatea de a intra fără vize, premierul britanic a spus că, într-o situaţie de război, unii pot doar „pretinde” că sunt refugiaţi şi „sistemul trebuie protejat de cei care ar putea abuza de el”.

Parteneri