Breban: Prin cultură „putem ameliora imaginea penibilă pe care o avem în Europa”

Scriitorul Nicolae Breban, sărbătorit vineri în Aula Academiei Române, la împlinirea vârstei de 85 de ani, a deplâns faptul că nu ştim să folosim cultura pentru a ameliora imaginea penibilă pe care o avem în Europa, relatează Agerpres.

„Cultura este teribilă în România. Noi suntem în plină explozie culturală, spirituală. Din păcate, nu ştim s-o folosim, mai ales pentru a ameliora imaginea penibilă pe care o avem în Europa. Am putea-o face în primul rând cu artele plastice, cu literatura şi cu unele, poate, puţine, din economie, dar mai ales cu cele din tradiţie foarte mult”, a declarat Breban după eveniment, întrebat a câta putere în stat este cultura în prezent.

El a mărturisit că perenitatea operei sale romaneşti rezidă în faptul că n-a „minţit foarte mult”.

Distribuie prietenilor

„Am avut noroc că multe din cărţile mele s-au reeditat – ‘În absenţa stăpânilor’, ‘Animale bolnave’ , ‘Îngerul de gips’, ‘Bunavestire’ – cărţile mele de tinereţe apărute sub comunism. Se pare că încă rezistă şi că n-am minţit foarte mult”, a spus romancierul.

Breban a menţionat că nu l-a interesat Premiul Nobel şi că regretă că distincţia nu i-a fost acordată poetului Nichita Stănescu..

Născut la 1 februarie 1934, la Baia Mare, Nicolae Breban se înscrie cu autoritate, încă de la debut, în galeria celor mai mari romancieri români postbelici.

Citeşte mai mult pe Agerpres