
Calendarul corect pentru plantare și însămânțare
Pentru a avea o grădină de legume sănătoasă, este esențial să respectați anumite reguli de plantare. O regulă de bază este să nu plantați răsadurile într-un substrat rece; temperaturile solului trebuie să ajungă la +9-10 grade Celsius înainte de a începe plantarea. În luna februarie, între 20-28, este momentul ideal pentru a semăna morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată și pentru a planta rizomii de hrean. Semințele trebuie să fie sănătoase, iar straturile de pământ se acoperă cu un strat fin de gunoi de grajd pentru a permite răsărirea legumelor.
În martie, între 1-10, se pot semăna din nou morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac și salată pentru căpățână. Între 10-20 martie, se continuă cu aceleași legume, adăugând cartofi timpurii și măcriș. În perioada 20-30 martie, se pot semăna ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș și soiuri de varză pentru producție timpurie.
De asemenea, în martie se poate face repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive pentru culturile timpurii de câmp, cum ar fi roșiile, ardeii și vinetele. În a doua jumătate a lunii, se plantează castraveții și ardeii în răsadnițe, iar solariile se pregătesc pentru tomate și vinete. În această lună se continuă și dezinfectarea răsadnițelor și solariilor cu formalină sau sulfat de cupru.
În aprilie, între 1-10, se pot semăna ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie. Între 10-20 aprilie, continuăm cu ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar și plantarea roșiilor și ardeilor. Între 20-30 aprilie, se pot semăna sfeclă roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert și mărar.
De la mijlocul lunii aprilie, începem plantatul varzoaselor, guliei și conopidei, semănatul cartofilor preîncolțiți, fasolei, castraveților, pepenelui și dovlecelului. La sfârșitul lunii, se pot planta răsadurile de roșii timpurii și ardei.
În luna mai, între 1-20, se plantează castraveți, fasole, porumb dulce, ardei, roșii și vinete, iar între 20-30 mai, varză pentru producția de vară, varză călită, gulii, castraveți, andive și porumb dulce. În iunie, între 1-10, se continuă cu varză pentru producția de vară, iar în perioada 10-20 iunie, se pot semăna castraveți, porumb dulce și fasole verde.
Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți o șansă în primele zile ale lunii iunie pentru a planta roșii, ardei și vinete. Pe solurile fertilizate cu îngrășământ organic, se pot planta conopidă, varză de toamnă, varză roșie, varză de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.
Pentru a stabili culturi succesive, curățați terenul de resturile vegetale și săpați-l. În iulie, între 1-10, se pot planta gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, varză pentru producția de toamnă și fasole verde. Între 10-20 iulie, se continuă cu sfeclă roșie, castraveți și fasole verde. La finalul lunii, se pot semăna ridichi de iarnă, spanac și mărar.
În luna august, între 1-10, se pot semăna ridichi de iarnă, spanac și mărar; între 10-20 august, spanac și măcriș; iar între 20-30 august, ceapă verde de iarnă, salată care iernează, spanac și măcriș.
Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel pentru producția de primăvară. În septembrie, între 1-10, se pot semăna ceapă verde de iarnă, salată care iernează și măcriș; între 10-20 septembrie, spanac și măcriș; iar între 20-30, doar spanac. Tot în septembrie, este timpul pentru strângerea semințelor pentru primăvară.
În octombrie, între 1-10, se poate semăna spanac pentru producția timpurie de primăvară. Nu uitați să cultivați ceapă verde, usturoi verde, salată și spanac, toate rezistând bine la temperaturi joase! Iar în noiembrie, între 1-10, se pot planta morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi și mazăre pentru producția timpurie din primăvara următoare, alături de rizomii de hrean.