AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Când se dă ceasul înapoi în 2024? Trecerea la ora de iarnă explicată

În acest an, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 04:00 devine ora 03:00, câștigând astfel o oră de somn. Ideea orei de vară datează din 1784, când Benjamin Franklin a propus acest concept pentru a economisi uleiul pentru iluminat.

Primele țări care au adoptat
Germania a fost prima țară care a introdus această schimbare în 1916, urmată de alte națiuni europene. În prezent, 70 de țări din lume utilizează acest sistem, inclusiv România, unde a fost introdusă inițial în 1932 și a fost reintrodusă în 1979, odată cu aderarea la Convenția fusurilor orare. Trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică din octombrie.

Țări care au renunțat
Totuși, anumite țări au decis să renunțe la schimbarea orei, cum ar fi Rusia, Turcia și Belarus. De asemenea, țări din Asia, America de Sud și Africa, precum Japonia, Ecuador sau Tunisia, au ales să nu mai adopte această practică. În Ucraina, trecerea la ora de vară încă se aplică, cu excepția teritoriilor ocupate de Rusia.

Impactul asupra sănătății
Modificarea orei poate avea un impact asupra bioritmurilor, influențând atât starea fizică, cât și cea psihologică a oamenilor. Rusia, de exemplu, a renunțat la schimbarea orei din acest motiv, începând cu 2011.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!