Care este cel mai bun circular cu masa?

Ai un atelier de tamplarie si cauti circular cu masa? Fierastraul circular este esential in momentul in care te ocupi cu prelucrarea lemnului.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi un fierastrau circular de masa:

  • Primul pas este sa stabilesti pentru ce tip de lucrare il folosesti: hobby (o data sau de doua ori pe luna), semi-profesional (la cateva zile) sau profesional (in fiecare zi). Bineinteles ca pentru un circular profesional trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar, pentru ca aici se adauga si valoarea pe care brandul ales o are;
  • Caracteristici tehnice cum ar fi: puterea motorului (cu cat puterea este mai mare, cu atat taietura va fi mai rapida), diametrul exterior al panzei de taiere (cu cat panza de taiere are mai multi dinti, cu atat va taia mai precis, dezavantajul fiind ca taietura nu va fi atat de rapida ca in cazul uneia cu mai putini dinti), adancimea de taiere la 45 de grade (pentru taieri inclinate) si la 90 de grade pentru taieri drepte, e recomandat sa fie mai mare decat crezi tu ca ai nevoie;
  • Diferite functii cum ar fi: glisare, turatie constanta si/sau turatie reglabila, transmisie pe curea, ghidaj luminos, posibilitatea de a fi racordat la un aspirator etc.

Ca sa fii sigur ca nu faci rabat de la calitate poti sa alegi un fierastrau Bosch, iar GTS 10 XC  trece cu brio testul raportului calitate-pret. Printre avantajele utilizarii lui Bosch GTS 10 XC se numara: inlocuirea usoara a panzei de taiere datorita blocarii axului, turatie constanta chiar si sub sarcina, izolatie intarita in jurul pieselor (nu necesita legarea masei la pamant), are pornire lina/soft start (sarcina si cuplul cresc gradual in timpul pornirii), grad ridicat de protectie datorita sistemului de franare care asigura oprirea mult mai rapida a fierastraului in cazul penelor de curent, aspirarea prafului se face direct in sacul colector. Un alt avantaj este ca in setul de livrare ai tot ce ai nevoie ca sa te apuci de treaba si anume: panza de fierastrau circular pentru lemn, adaptor de aspirare, limitator unghiular si limitator paralel, dar si o tija de impingere.

Pe langa fierastrau, in atelierul de tamplarie mai ai nevoie si de o freza, un slefuitor si chiar o rindea de mana. Investitia in scule este o investie continua, care de cele mai multe ori se amortizeaza in timp.

Pe langa scule de calitate, este important sa iti cumperi si accesorii de calitate. Nu poti sa lucrezi cu o scula profesionala si cu accesorii din gama hobby si sa obtii rezultate la fel de bune decat daca ai lucra si cu accesorii si cu scule din aceeasi gama de pret.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este si echipamentul de protectie. Din pacate, foarte putini mesteri pun accentul pe echipament si acest motiv se intampla foarte multe accidente la locul de munca. Castile, antifoanele, manusile si bocancii nu reprezinta o investie mare, dar cu siguranta fac diferenta.