Care este cel mai eficient si rapid tratament hernie de disc?

ezgif.com webp to jpg 11

O hernie de disc apare atunci cand miezul pulpos al unui disc se rupe si iese din locasul sau. Durerea de spate sau de picior, amorteala sau furnicaturi pot aparea atunci cand miezul discului atinge sau comprima un nerv spinal. Tratamentul se face prin mai multe metode, printre care amintim odihna, medicamente pentru durere, injectii spinale si kinetoterapie. Acestea reprezinta un prim pas catre recuperare. Majoritatea oamenilor isi revin in aproximativ 6 saptamani si se reintorc la activitatea normala. Daca simptomele persista, poate fi recomandata o interventie chirurgicala.

Anatomia discurilor vetebrale

Coloana vertebrala este formata din 24 de oase mobile numite vertebre. Sectiunea lombara a coloanei vertebrale suporta cea mai mare parte a greutatii corpului. Exista 5 vertebre lombare. Vertebrele sunt separate de discuri, care actioneaza ca amortizoare, impiedicand frecarea vertebrelor. Inelul exterior al discului are benzi fibroase care se ataseaza intre corpurile fiecarei vertebre. Fiecare disc are un centru umplut cu gel numit nucleu. La fiecare nivel de disc, o pereche de nervi spinali ies din maduva spinarii si se ramifica in corp. Maduva spinarii si nervii spinali actioneaza ca un transmitator, permitand impulsurilor sa circule inainte si inapoi intre creier si corp pentru a transmite senzatia si a controla miscarea.

Cand apare o hernie de disc lombara?

O hernie de disc apare atunci cand centrul discului se rupe si iese din locasul sau. Acest miez pulpos este iritant pentru nervii spinali, provocand ceva asemanator unei iritatii. Durerea este rezultatul inflamatiei si umflaturii nervului spinal cauzate de presiunea herniei de disc. In timp, hernia tinde sa se micsoreze si este posibil sa aveti o ameliorare partiala sau completa a durerii. In cele mai multe cazuri aceasta se va rezolva in aproximativ 6 saptamani. Majoritatea discurilor herniate apar in coloana lombara, de unde nervii spinali ies intre vertebrele lombare si apoi se unesc din nou pentru a forma nervul sciatic, care trece pe picior.

Care sunt simptomele?

Simptomele herniei de disc variaza foarte mult in functie de locatia herniei si de modul in care reactionati la durere. Daca aveti o hernie de disc lombara, este posibil sa simtiti durere care iradiaza din zona lombara, in jos pe unul sau ambele picioare. Este posibil sa simtiti o durere ca un soc electric, care este severa indiferent daca stati in picioare, mergeti sau va intindeti. Activitati precum aplecarea, ridicarea, rasucirea si asezarea pot maximiza durerea. Incercati sa stati pe spate cu genunchii indoiti, deoarece amelioreaza presiunea.

Uneori, durerea este insotita de amorteala si furnicaturi in picior. Este posibil sa aveti crampe sau spasme musculare la spate sau la picior.

Pe langa durere, este posibil sa aveti slabiciune a muschilor picioarelor sau pierderea reflexelor la genunchi sau glezne. In cazurile severe, este posibil sa simtiti moleseala totala in picior sau pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare. In acest caz, trebuie sa solicitati imediat ajutor medical.

Cum se face un diagnostic?

Cand simtiti durere, consultati medicul de familie. Dupa o examinare bazata pe anamneza medicala, acesta va decide daca trebuie sa mergeti la un medic specialist. Medicul specialist in ortopedie sau chiar neurologie ori neurochirurgie va poate recomanda o radiografie, scanare RMN, mielograma sau scanare CT. Tot medicul specialist este cel care va va prescrie un tratament hernie de disc.

Ce tratamente sunt posibile, care sa nu implice interventia chirurgicala?

Tratamentul clasic nechirurgical este primul pas catre recuperare si poate include medicamente specifice, odihna, terapie fizica, exercitii la domiciliu, hidroterapie, injectii epidurale(in zona coloanei) cu steroizi, manipulare chiropractica si gestionarea durerii. Conform statisticilor, 80% dintre persoanele cu dureri de spate se simt mult mai bine in aproximativ 6 saptamani si revin la activitatea normala. Daca nu exista nicio reactie la tratamentul clasic, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala.

Tipuri de tratamente nechirurgicale

Repaus: In cele mai multe cazuri, durerea se va ameliora in cateva zile si se va rezolva complet in 4 pana la 6 saptamani, asa cum am mai spus. Repausul, terapia cu gheata/caldura si administrarea medicatiei corespunzatoare sunt lucruri ce va vor ajuta la recuperarea.

Medicatie: Medicul va poate prescrie analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare si steroizi. Utilizarea pe termen lung a unor astfel de medicamente poate provoca ulcere gastrice, precum si probleme ale rinichilor si ficatului.

Majoritatea tratamentelor medicamentoase sunt administrate pe cale orala. Pot fi administrate insa si injectii repetate pentru a obtine efectul complet. Durata ameliorarii durerii variaza. Injectiile se fac impreuna cu o terapie fizica si/sau un program de exercitii la domiciliu.

Kinetoterapie: Scopul terapiei fizice este sa va ajute sa va intoarceti la activitatea zilnica, ca inainte de aparitia problemelor, cat mai curand posibil si sa preveniti reaparitia herniei de disc. Kinetoterapeutii va pot instrui cu privire la postura corecta, ridicarea si tehnicile de mers si vor lucra cu dvs. pentru a va intari muschii spatelui, picioarelor si stomacului. De asemenea, va vor incuraja sa va intindeti si sa cresteti flexibilitatea coloanei vertebrale si a picioarelor. Exercitiile fizice si exercitiile de intarire sunt elemente cheie ale tratamentului si ar trebui sa devina parte din intretinerea fizica pe tot parcursul vietii.

Terapii holistice: Unii pacienti considera ca acupunctura, presopunctura, schimbarile de dieta, meditatia sunt utile in gestionarea durerii, precum si pentru imbunatatirea sanatatii generale.

Recuperare si preventie

Durerile de spate afecteaza 8 din 10 persoane la un moment dat in viata si, de obicei, problema se rezolva in decurs de 6 saptamani. O atitudine mentala pozitiva, o activitate fizica regulata si urmarea unui tratament sunt toate elemente foarte importante ale recuperarii. Pentru a evita durerile de spate, adoptati o postura corecta, mancati sanatos, faceti sport si tineti cont de sfaturile specialistilor.

Parteneri