AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern AUR

Foto – Hepta

Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în 8 decembrie. Dacă se repetă aceeași prezență la vot de duminică, adică 9 milioane de români, înseamnă că fiecare dintre cei doi are nevoie de minimum 4,5 milioane de voturi pentru a câștiga fotoliul de Președinte. Deci, acum încep calculele și negocierile, inclusiv pentru cum va arăta viitoarea guvernare.

Între Elena Lasconi și PNL au început deja discuțiile despre o posibilă guvernare. Discuțiile existau chiar înainte de primul tur al alegerilor, tatonări între Ilie Bolojan și liderii USR pentru un guvern PNL-USR-UDMR chiar și în varianta în care Marcel Ciolacu ar fi intrat în al doilea tur al alegerilor, și mai ales pentru varianta în care Nicolae Ciucă ar fi câștigat alegerile din 8 decembrie.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, care este un asumat pro-european nu l-ar putea niciodată susține pe ultranaționalistul Georgescu, și voturile sale vor merge, natural, către candidata USR, mai ales că UDMR dorește să fie din nou la guvernare, în decembrie.

Marea întrebare este ce va face PSD. O va susține pe președinta USR sau nu?

Marcel Ciolacu a declarat, luni, că a sunat-o pe Elena Lasconi, dar aceasta nu i-a răspuns. Interesant, el a anunțat că nu dorește să ceară renumărarea voturilor și nici să conteste rezultatul alegerilor, deși diferența dintre el și Lasconi este de puțin peste 2000 de voturi.

Potrivit informațiilor Antena3.ro, Lasconi l-a sunat înapoi pe Marcel Ciolacu, luni seara, și au avut o discuție bună. Liderii USR se declară chiar optimiști că ar putea să se contureze un guvern USR-PSD-PNL-UDMR, cu Ilie Bolojan premier.

Ce va face Călin Georgescu?
La un calcul matematic simplu, observăm că cei trei candidați de extremă dreapta din aceste alegeri, care se autodenumesc „suveraniști”, adică Călin Georgescu (22,94%), George Simion (13,86%) și Cristian Terheș (1,04%) adună împreună 37,84% din voturi.

E greu de estimat cât de mult mai poate crește acest bazin electoral și cât de mult mai pot formațiunile de extremă dreapta care se află în prezent în Parlamentul României să obțină voturi din zona partidelor tradiționale.

Pe de altă parte, această cifră este deja una ridicată, iar dacă partidele extremiste reușesc să o egaleze la alegerile parlamentare, atunci formarea noului guvern va fi extrem de dificilă pentru că forțele politice democratice din parlament se vor înțelege cu greu pentru a forma o majoritate.

Pentru turul doi, bazinele „preferate” de alegători din care Georgescu mai poate smulge noi voturi sunt, cel mai probabil, cele ale candidatului Cristian Terheș și George Simion. Amândoi se declară „suveraniști”, ar Georgescu a fost chiar membru al AUR, perioadă în care s-a discutat despre o posibilă candidatură a sa pentru funcția de prim-ministru.

Dar, așa cum am observat anterior, aceste voturi nu sunt suficiente pentru ca Georgescu să ajungă aproape de o majoritate. Întrebarea rămâne cât poate Georgescu să ia din voturile de la PSD și PNL, dincolo de pozițiile oficiale ale acestor partide, care au un bazin electoral cumulat de aproape 28 de procente care l-ar putea trece peste pragul de 50% plus unu.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!