• Home
  • Știri
  • Cartel Alfa: Pachetul de măsuri fiscale e o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt tăieri

Cartel Alfa: Pachetul de măsuri fiscale e o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt tăieri

bogdan hossu

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa susține că pachetul de măsuri fiscale decis de Guvernul PSD – PNL e „o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creșteri care sunt de fapt tăieri”. Cartel Alfa cere Guvernului să refacă proiectul de lege cu propunerile înaintate în scris în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, altfel se poate ajunge la un conflict social.

„Continuarea demersurilor guvernului fără să țină cont de semnalele negative puternice din societate, precum și de opiniile partenerilor sociali, constituie premisele unui conflict social, și în același timp creează un teren fertil pentru proliferarea ideilor extremiste și atitudinilor anti-sistem”, atrage atenția confederația sindicală, potrivit b1tv.ro.

„Pachetul de măsuri fiscale este o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creșteri care sunt de fapt tăieri”, susține Cartel Alfa, într-un comunicat.

Confederația acuză Guvernul de „sfidare” și „ignoranță” și mai spune că proiectul de lege e „incoerent în propuneri, ceea ce arată că este modelat mai curând după interese de grup”.

Cartel Afla remarcă întâi faptul că sunt eliminate facilitățile fiscale din agricultură, construcții și IT, dar sunt păstrate majorările de 25% a diurnei pentru parlamentari, făcute în februarie anul acesta. De asemenea, „se introduc contribuții pentru tichetele de masă și prime de vacanță, dar categorii întregi sunt în continuare exceptate de la plata CAS la fondul public de pensii (notari, avocați); Talpa țării e pusă să tragă la jug pentru a acoperi excesele și incompetența unei clase politice care vrea cu orice preț să-și păstreze privilegiile și propria bunăstare”.

Cartel Alfa a dat apoi un exemplu de „alba-neagra cu creșteri”: „Introducerea CASS la tichetele de masă și vouchere de vacanță va micșora instant valoarea veniturilor nete ale lucrătorilor pentru tichetele aflate în plată. Faptul că valoarea maximă a unui tichet de masă crește de la 30 la 35 lei (oricum insuficient în raport cu explozia prețurilor la alimente) si cea a voucherelor de vacanță de la 1.450 la 1.600 lei, este doar o posibilitate, dificil de pus în practică când încă avem angajatori care acordă tichete de masă la valoarea de 10 lei sau vouchere de vacanta de 500 lei. (…) Cu alte cuvinte, tăierea e sigură, mărirea incertă și depinde de disponibilitatea angajatorilor de a renegocia”.

Aceasta a reproșat apoi faptul că noile măsuri sunt impuse într-un termen scurt, fapt ce subminează înțelegerile deja parafate între angajatori și angatați.

Parteneri