AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ce alimente se împart de Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și superstiții de urmat pe 8 noiembrie

Pe 8 noiembrie, calendarul creștin ortodox marchează o sărbătoare cu cruce roșie, prăznuindu-i pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Această zi importantă este însoțită de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă anual.

Sfinții Mihail și Gavriil sunt recunoscuți drept ocrotitori ai Jandarmeriei Române și ai celor care își dedică viața pentru a apăra ordinea și siguranța publică. În tradiția ortodoxă, acești arhangheli conduc cetele de îngeri și călăuzesc sufletele celor plecați dintre cei vii, de la naștere până la trecerea în lumea de dincolo.

Arhanghelul Gavriil a fost mesagerul trimis de Dumnezeu pentru a-i aduce Fecioarei Maria vestea Nașterii Domnului, în timp ce Arhanghelul Mihail este cunoscut ca un apărător neînfricat împotriva forțelor întunericului. Se spune că acesta îi veghează pe cei bolnavi aflați pe patul de moarte, oferindu-le alinare sau, dacă e cazul, speranța vindecării.

Cu ocazia sărbătorii, mulți credincioși fac pomeni în memoria celor trecuți în neființă, aprind lumânări pentru a aduce lumină în viața de apoi și își doresc noroc și liniște sufletească. Este o tradiție ca cei care poartă numele Mihail sau Gavriil să împartă daruri în această zi sfântă.

Pe 8 noiembrie, în special alimente de post sunt date de pomană: fructe de toamnă precum mere, pere, struguri și gutui, dar și covrigi, colaci, pâine, vin și dulciuri de post. În unele regiuni, gospodinele pregătesc colivă și colaci, pe care îi duc la biserică pentru sfințire, urmând apoi să le ofere celor sărmani.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!