Ce m-a supărat?

Nu m-a supărat nimic, supărându-mă destule. Sunt bucuros să respir aerul acestei țări, pe care o găsesc în multe, nefericită, dar e patria sufletului meu. Aici am respirat prima gură de aer, cea care, se zice, rămâne în plămâni toată viața, într-o ”părticică reziduală”, zic într-o formula neinspirată medicii americani, cei care au descoperit ceea ce eu numesc ”amprenta cosmică”. Aici sunt înmormântați, în cimitirul din Sângeru, părinții, bunicii, stră și străbunicii mei. Îmi iubesc țara. Așa că avântatul patriot care spune că scrierea mea precedentă dovedește lipsa iubirii de țară se înșală din rea credință sau idioțenie. Am comentat analiza unui profesor universitar care, spre deosebire de mine, are răbdarea de a consulta statistici, grafice, evoluții. Eu le analizez doar pe cele umane și constat, amărât, o scufundare a sufletului în patria mea. Nu am spus că puterea de azi e vinovată de tot. E vinovată de minciuna care-mi arată că o duc mai bine ca ieri. N-o duc. N-am neglijat ”performanțele” din rea credință, ci pentru că nu le depistez. Am spus că nu mai avem scăpare, consecvent fiind convingerii de atâtea ori exprimată că e nevoie de conducători care nu-și vând patria, ca pe o prostituată, ci o iubesc și-și pot da viața pentru ea, ca Brâncoveanu și ca Bălcescu și ca Eminescu.
Am constatat omorârea patriei mele prin lipsă de iubire. Hoția nu se poate produce asupra a ceea ce divinizezi. Politicienii, cei mai mulți, din anii democrației postdecembriste, au ucis nu doar realizările socialiste, alea care au fost clădite pe foamea și sudoarea nației, ci și pe cele capitaliste, din perioada dintre cele două războaie. Sub cârmuirea blestemată a unor autohtoni hoți, bandiți de profesie, gata de orice negustorie și vânzare, iată-ne unde suntem, la marginile nivelului de trai din lumea onorabilă.
Nu m-a supărat nimic legat de ”interesele mele”, domnule ”patriot politic”. Calificarea mea ca ”om al lui Băsescu„ e ridicolă și vor râde cei care știu războiul meu cu acest individ care ar fi trebuit să fie la răcoare în locul, citez,”sfertodoctului lui frate”, fiindcă acela a luat bani să intervină în justiție bazându-se pe fratele care putea, fiindcă el nu putea.
Nu-s iubitorul niciunui partid și o spun cu regret. Matale ești.Ți se vede, printre zăbrelele coastelor, inima îndrăgostită politic, bătând partizan.
Am încercat să recitesc și analizez articolul profesorului universitar Eugen Blaga, bazat pe date, publicat de noi. Azi l-am sunat pe autor să-i spun că mi-am atras blesteme. Lucrează la un studiu nou, legat de pensiile care se plătesc, multe pe hoții legislative și șmecherii politice și parlamentare. Avem, rețin din zbor, peste 100 000 de pensii speciale pentru, între alții, veterani de război, procurori, secretare de cabinet. Unde mai trăiesc veteranii războaielor mondiale? Ele fac cât toate celelalte pensii normale, în jur de 4 milioane. Avem o uriașă cifră de veterani de război? Păi toți sau aproape toți sunt duși. Bunicul a murit, întors de la Mărășești, omorât de cei care au venit de la Moscova, prin anii 50. Care-s cei 100 000? De ce ia un procuror pensionar 11 000 lei noi pensie, când prin legea contributivității îi revin 2000? De ce mai pune statul 9000 la pensia lui lunar și tot așa, sau mai multe mii, altora? De ce pune pensiilor speciale ale șefelor de cabinet, secretarelor de nu știu unde, adaosuri uriașe? Va comenta, profesorul, în curând, într-un studiu serial pe care-l va găzdui AMPress, toate acestea.

Dar nu aici e principala problemă. Principală e dărâmarea noastră sufletească, înstrăinarea noastră de iubirea de țară, confiscarea apartenenței la ”aerul rezidual” al primei respirații. Din acest motiv, cu politicieni potenți în facerea de averi și castrati la organul sufletesc al iubirii de țară, mi-am exprimat îndoiala că mai putem face ceva. Găsiți un patriot și suiți-l în marea politică. Redescoperirea iubirii de România, în România, va readuce acasă, în bătătura lor, pe mulți dintre cei dezgustați, descoperind că au multe de făcut și chiar de câștigat acasă.