AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei! Alimentele tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masă

Usturoiul, alimentul protector

Usturoiul este un simbol esențial în ziua de Sfântul Andrei, fiind considerat un scut împotriva spiritelor rele, vrăjilor și blestemelor. Se spune că, în această zi, toată lumea trebuie să consume usturoi, fie crud, fie ca ingredient în diverse mâncăruri. Pe lângă semnificația sa spirituală, usturoiul este apreciat și pentru beneficiile asupra sănătății, contribuind la întărirea sistemului imunitar.

Dezlegare la pește, o tradiție a Postului Crăciunului

Sărbătoarea Sfântului Andrei cade în perioada Postului Crăciunului, când credincioșii evită alimentele de origine animală. Cu toate acestea, în această zi, Biserica Ortodoxă permite consumul de pește, considerat un simbol al curățeniei și al credinței. Prin urmare, peștele devine un element central al mesei festive de Sfântul Andrei.

Desert tradițional: boabe de porumb cu nuci și zahăr

Un preparat specific acestei sărbători este desertul din boabe de porumb fierte, amestecate cu nuci și îndulcite cu zahăr sau miere. Acesta nu doar că amintește de gusturile copilăriei, dar se crede că aduce noroc, sănătate și prosperitate. Conform tradiției, acest desert se împarte și cu vecinii, pentru a răspândi binecuvântarea.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!