Ce sunt riflajele și ce rol au ca elemente decorative

Imagine1 2

Câți dintre noi nu aleg să se uite la amenajări interioare pe Pinterest, la finalul unei zile grele, tocmai pentru a se inspira și pentru a se relaxa? Vă spunem noi – atât de mulți încât, în fiecare final de an, Pinterest scoate un raport în care analizează conținutul salvat și distribuit în platformă și trasează trenduri și obiceiuri de consum pentru anul ce urmează.

2022, de pildă, anunță un hype al barkitecture sau interioarele dedicate animalelor de companie, al biofiliei sau designul care se focusează pe plante și care mărește conexiunea unei persoane cu natura pentru a amplifica starea de bine, sau al bootility – camere de depozitare, de lux, o încrucișare între o debara și un spațiu de utilitate. În acest context mai larg, în care starea noastră de bine devine fundamentală și ne dorim cu precădere ca amenajarea spațiului pe care îl locuim să o oglindească, folosim acest articol pentru a  va vorbi de un trend local pe care l-am observat și care prinde avânt în 2022 – riflajele sau panourile acustice.

Acestea sunt modalități moderne de a folosi lemnul în amenjarea spațiilor, fără a dezechilibra conceptul pe care se bazează designul ales de tine. Deși te-ar putea duce cu gândul la lambriurile din lemn și la un stil de decorare mai curând rustic, poate chiar demodat, riflajele recontextualizează ideea utilizării lemnului în amenajările interioare.

“Lemnul a fost folosit dintotdeauna în amenajările interioare și pentru că e un material nobil acest lucru îi conferă și o versatilitate ridicată, mereu adaptându-se vremurilor și tendințelor de design. Folosim adeseori riflajele din lemn pentru a evidentia o anumită zonă din casele noastre sau dintr-un spațiu comercial. În plus, sunt ușor de instalat și pot fi integrate rapid în orice amenajare modernă. – ne povestește Raluca Pavel, arhitect și co-fondator al studioului de arhitectură  Four Design.

Similare lambriurilor, riflajele sunt un ansamblu de șipci dispuse paralel, pe verticală sau pe orizontală. Sunt folosite, în primul rând, cu scop decorativ, pentru a pune în valoare o anumită zonă; dar, în anumite condiții, pot căpăta și scop funcțional, separând două spații din locuință.

“Pentru că pot fi montate vertical sau orizontal, deci, au o versatilitate ridicată, riflajele sunt o soluție populară. Cele verticale înalță vizual încăperea, iar cele orizontale îi dau profunzime. Utilizate cu grijă și temporizate, devin extrem de plăcute și de apreciate. – completează Raluca.

De exemplu, dacă vrei să separi vizual două zone – bucătăria open-space și zona de luat masa, riflajul e o soluție potrivită, ajutând la realizarea unei delimitări molcome și elegante între cele două arii, fără să blocheze lumina sau fluxul de aer. În living, rifajul poate fi folosit pentru a decora zona din spatele canapelei, poate ajuta la delimitarea dintre living și bucătăria open-space conferind continuitate vizuală sau pot separa o zonă de dormit de living, în cazul unui apartament de mici dimensiuni sau a unei garsoniere. În dormitor, se pot folosi pentru a marca zona din spatele patului, pot marca zona dedicată îngrijirii personale sau a biroului personal, dacă optezi pentru un birou în dormitor. Holul poate fi decorat cu riflaje, fie sub forma unui cuier, fie pentru a scoate în evidență o piesă-focus de decor.

“Rifajele pot fi folosite chiar și în baie dacă lemnul este tratat cu soluții ce îi dau rezistență la umiditate și pot fi integrate cu succes în amenajări interioare cabinet stomatologic sau în spații de birouri, în funcție de standardele și cerințele în vigoare.” – completează Raluca.

Parteneri