• Home
  • Știri
  • Cel puţin 100 de morţi și 170 de răniți în două explozii, în timpul unei ceremonii la mormântul generalului iranian Qassem Soleimani

Cel puţin 100 de morţi și 170 de răniți în două explozii, în timpul unei ceremonii la mormântul generalului iranian Qassem Soleimani

dreamstime xxl 168974190 2048x1365 1

Cel puțin 100 de oameni au murit în oraşul iranian Kerman, unde s-au produs două explozii în mijlocul mulțimii care participa la comemorarea generalului Soleimani, ucis în 2020. Sunt și peste 170 de răniți. Televiziunea publică a anunţat că a fost vorba de atacuri teroriste. Nimeni nu a revendicat, deocamdată, atacurile, notează tvrinfo.ro.

Câteva mii de oameni participau la comemorarea fostului comandant al grupării Al-Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare. Generalul Qassem Soleimani, șeful brigăzilor Al-Quds, a fost ucis într-un atac cu drone al armatei americane ordonat de președintele de atunci, Donald Trump. Generalul este înmormântat la Kerman, sud-vest de Teheran.

Ceremonii similare, de mai mică amploare însă, au avut loc și în Iraq.

MURTADA AL – MOUSAWI, simpatizant al Forțelor de Mobilizare Populare: Cerem guvernului irakian să numească acest loc Drumul Martiriului, cu ocazia comemorării martiriului liderilor victoriei. Cerem guvernului irakian să-i expulzeze pe toţi militarii americani şi pe toţi cei afiliaţi americanilor în general.

Soleimani, la data morții în vârstă de 62 de ani, a fost acuzat de Statele Unite că a coordonat atacurile milițiilor șiite asupra forțelor americane din regiune. Atacul asupra lui Suleimani, din 3 ianuarie 2020, a fost răspunsul Washingtonului la rachetele trase de grupări șiite asupra unei baze americane. Soleimani a fost și arhitectul extinderii influenței iraniene în Orientul Mijlociu. El a supraviețuit mai multor tentative de asasinare, dar în ultimii doi – trei ani a fost vizat de Statul Islamic și de diverse grupări sunite.

Șiiții, simpatizani ai Iranului, au transformat locul atacului american într-un altar dedicat lui Soleimani, dar și lui al – Muhandis, șeful unei grupări șiite irakiene.

Parteneri