AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cel puţin 100 de morţi și 170 de răniți în două explozii, în timpul unei ceremonii la mormântul generalului iranian Qassem Soleimani

Foto - dreamstime

Cel puțin 100 de oameni au murit în oraşul iranian Kerman, unde s-au produs două explozii în mijlocul mulțimii care participa la comemorarea generalului Soleimani, ucis în 2020. Sunt și peste 170 de răniți. Televiziunea publică a anunţat că a fost vorba de atacuri teroriste. Nimeni nu a revendicat, deocamdată, atacurile, notează tvrinfo.ro.

Câteva mii de oameni participau la comemorarea fostului comandant al grupării Al-Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare. Generalul Qassem Soleimani, șeful brigăzilor Al-Quds, a fost ucis într-un atac cu drone al armatei americane ordonat de președintele de atunci, Donald Trump. Generalul este înmormântat la Kerman, sud-vest de Teheran.

Ceremonii similare, de mai mică amploare însă, au avut loc și în Iraq.

MURTADA AL – MOUSAWI, simpatizant al Forțelor de Mobilizare Populare: Cerem guvernului irakian să numească acest loc Drumul Martiriului, cu ocazia comemorării martiriului liderilor victoriei. Cerem guvernului irakian să-i expulzeze pe toţi militarii americani şi pe toţi cei afiliaţi americanilor în general.

Soleimani, la data morții în vârstă de 62 de ani, a fost acuzat de Statele Unite că a coordonat atacurile milițiilor șiite asupra forțelor americane din regiune. Atacul asupra lui Suleimani, din 3 ianuarie 2020, a fost răspunsul Washingtonului la rachetele trase de grupări șiite asupra unei baze americane. Soleimani a fost și arhitectul extinderii influenței iraniene în Orientul Mijlociu. El a supraviețuit mai multor tentative de asasinare, dar în ultimii doi – trei ani a fost vizat de Statul Islamic și de diverse grupări sunite.

Șiiții, simpatizani ai Iranului, au transformat locul atacului american într-un altar dedicat lui Soleimani, dar și lui al – Muhandis, șeful unei grupări șiite irakiene.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!