AM Press Logo
Muzeul Pietrei

China are un plan de rezervă în cazul în care Putin moare sau este destituit

Foto - Profimedia

Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au încercat să se prezinte ca aliați de neclintit, angajați într-un parteneriat de lungă durată pentru a reduce dominația globală a SUA.

Președintele Chinei s-ar putea să nu fie atât de convins pe cât pare că prietenia sa „fără limite” cu Putin va dăinui, pe fondul zvonurilor potrivit cărora președintele rus suferă de o boală gravă sau ar putea fi destituit în urma unei lovituri de stat, scrie businessinsider.com, potrivit adevarul.ro.

Conform unui analist, este probabil ca Xi să caute deja să stabilească relații mai strânse cu potențialii succesori ai președintelui rus.

Anders Åslund, economist, a declarat că Xi pare să cultive legături mai strânse cu prim-ministrul rus Mihail Mișustin.

La summitul din aprilie, în cadrul căruia președintele chinez l-a vizitat pe Putin la Moscova, Xi a avut o întâlnire individuală cu Mihail Mișustin, a notat Åslund.

Apoi, în mai, premierul chinez Li Qiang l-a invitat pe Mișustin în China, unde „l-a primit la Marea Sală a Poporului, încă o dată depășind complet limitele obișnuite ale protocolului chinez și rus”.

„De ce a fost invitat Mișustin și nu Putin? Acest lucru nu poate să fi picat bine pentru liderul rus”, scrie el.

Ca dovadă a nemulțumirii lui Putin, el indică absența lui Mishustin de la reuniunile ulterioare ale Consiliului de Securitate al Rusiei, din care premierul este membru permanent.

„Această kremlinologie de stil vechi este poate cea mai bună dovadă pe care o avem că China ar putea privi dincolo de Putin și că încearcă să cultive relații alternative în Rusia.”

Cel al lui Mișustin nu este un nume care apare de obicei în discuțiile despre potențialii succesori ai lui Putin. Fost funcționar fiscal, el și-a cultivat o reputație de manager eficient. Potrivit organizației media independente ruse Meduza, el nu a jucat “niciun rol” în punerea în aplicare a războiului lui Putin în Ucraina și nu discută despre acesta.

În lumea secretă a politicii rusești și chineze, unde informațiile de încredere despre gândirea liderilor săi sunt rare, analiștii s-au bazat mult timp pe semnale subtile și fragmente de informații pentru a citi dinamica de bază a puterii.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!