Cineva ne crede mai proști decât suntem

Suntem noi, românii, proști? Nu cred. Suntem și proști, unii în limite rezonabile, unii proști de băune, dar convingerea mea este că suntem un popor cu o inteligență vie, capabilă să dea minți întregi și chiar genii. Ce dă prost de la o vreme? Dă politicieni. Limitați, încrezuți, mediocri, în schimb cu o incredibilă capacitate de a fura. Este motivul pentru care am ajuns coada Europei în 27 de ani. Ultimii sau între ultimii la nivel de trai, fiindcă altfel, la olimpiadele cu cifre, stăm strălucit. Cert e că în aproape trei decenii – așa cum scriam acum câteva zile – nu mai avem industrie, pământul e cumpărat jumătate de străini încât, vorba unui avocat, dacă ungurii ar vrea Transilvania o iau la notariat, cu acte legale de cumpărare, așa cum Italia poate lua aproape tot Banatul și jumătate din Oltenia. Podgoriile de la Valea Călugăreasca și Pietroasele sunt ale Franței, petrolul al Austriei ș.a.m.d. Toate acestea au fost făcute de politicienii cei mai proști din univers, dar cei mai inteligenți în materie de hoție.
Ce se petrece acum pe stradă? Sunt – citesc unele comentarii pe Facebook – oameni plătiți de servicii să răstoarne ordinea constitutională. Așa să fie? Sunt oamenii lui Soros! Al naibii americanul ăsta ungur-evreu sau ce-o mai fi. A scos cam mulți, atât de mulți că dacă-i plătea îl ustura nițel la portofel, cât e el de miliardar.
I-a scos Iohannis? Să fim serioși! Iohannis, în al nouălea ceas, abia s-a scos pe el.
I-am auzit pe cei ieșiți în stradă, majoritatea oameni din generațiile tinere, active, educați, articulând deștept vorbele. ”Huooo! Drogaților!” – scrie o cucoană pe Facebook.
Am privit chipul unui protestatar de circa 40 de ani, cu soția alături și un puști simpatic între ei. A vorbit bărbatul. Calm, logic. Nu reiau ce a spus. Spun doar că unii ne consideră proști, mai proști decât suntem, dacă suntem cumva, mișcând șerpi veninoși pe sub o poleială de zahăr.Nu mai ține.
Nu, cei din stradă nu-s mineri, în accepția mineriadelor, n-au bâte și lanțuri, n-au spart capul nimănui. Au protestat oameni îngrijorați, cu îngândurare, ”Am protestat pentru copilul nostru”, spune bărbatul care-și duce fiul de mână, prin fața sediului unui partid. Nici el și nici fiul nu par militari deghizați care dau o lovitură de stat.
Ce a făcut Iohannis, ce a făcut, pe dedesubt sau pe deasupra Dragnea, mă interesează mai puțin acum. Ceea ce am vrut să spun e că unii ne consideră mai proști decât suntem. Nu suntem. Sau nu sunt încadrabili la această categorie cei ieșiți în stradă la București, Timișoara, Iași, Cluj Napoca și unde au mai ieșit. Unii nu știu cine e Soros, dar știu sigur că țara lor e furată de aproape trei decenii, iar furtul e preparat să continue.
Nu, românii – cei mai mulți dintre ei – nu mai pot fi duși cu zăhărelul fiindcă nu sunt proști.