• Home
  • Știri
  • Ciolacu: Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. Guvernul va aproba concomitent ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cea privind măsuri fiscale

Ciolacu: Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. Guvernul va aproba concomitent ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cea privind măsuri fiscale

ciolacu 1 2

Guvernul va aproba concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a punctat că în lipsa adoptării unor astfel de măsuri, deficitul, anul acesta, ar urma să fie mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut.

„Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. (…) Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (…) România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la Aleph News, potrivit Agerpres.

Premierul a precizat că până la sfârşitul lunii august vor fi adoptate cele două ordonanţe de urgenţă.

„Astăzi am stat cu domnul ministru al Finanţelor, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, am stat toţi trei şi am hotărât un lucru foarte clar: reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni. Avem un calendar făcut, astăzi am avut ultima discuţie politică, urmează să le comunicăm şi noi în partide, cu toate că sunt lucruri care ţin de Executiv şi de Guvernul României, nu de partidele politice. Până la sfârşitul acestei luni, cele două ordonanţe principale vor fi date în acelaşi timp, concomitent. Vor fi date concomitent, în oglindă, să se vadă foarte clar că reducerile cu veniturile, nu poţi să faci echilibrare macroeconomică fără venituri şi fără… Se vor da concomitent, astfel încât lumea să poată compara, cât scădem din cheltuieli, atât venim şi cu venituri”, a mai declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că în urma discuţiilor purtate luni, 99% din măsurile privind reforma administrativă sunt decise şi, de asemenea, o parte din măsurile fiscale.

Parteneri