• Home
  • Știri
  • Ciolacu: Îmi asum ferm angajamentul privind pregătirea detaliată a reformelor structurale cheie prin PNRR și împlemetarea lor

Ciolacu: Îmi asum ferm angajamentul privind pregătirea detaliată a reformelor structurale cheie prin PNRR și împlemetarea lor

ciolacu 7

Premierul Marcel Ciolacu a susţinut, marţi, în cadrul Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că îşi asumă ferm angajamentul privind pregătirea detaliată a reformelor structurale cheie prin PNRR şi implementarea lor etapizată, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Agerpres.

Şeful Executivului a coordonat, marţi, la Palatul Victoria, Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), reuniune desfăşurată cu participarea directorului general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, Celine Gauer, a directorului general adjunct al Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare DG ECFIN, Declan Costello, şi a altor înalţi funcţionari europeni.

„Guvernul pe care îl conduc este unul al reformelor în domenii cheie, aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, dar şi la nivelul coaliţiei de guvernare. Multe dintre reformele asumate prin PNRR se suprapun cu cele necesare pentru pregătirea aderării României la OCDE. Avem voinţa să le implementăm şi convingerea că, pentru România, dezvoltarea structurală şi financiară cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă o uriaşă oportunitate. Ca prim-ministru îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie, de a analiza impactul lor asupra populaţiei şi de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Conform comunicatului, Celine Gauer, directorul general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, şi Declan Costello, directorul general adjunct al Direcţiei pentru Afaceri Economice şi Financiare DG ECFIN, au subliniat deschiderea partenerilor europeni pentru a lucra împreună cu autorităţile române în scopul pregătirii reformelor şi investiţiilor asumate prin PNRR.

Discuţiile găzduite la Palatul Victoria s-au axat asupra priorităţilor de reformă structural-fiscale ale României şi asupra demersurilor necesare pregătirii până la 31 august 2023 a unui calendar al depunerii următoarelor cereri de plată, se spune în comunicat.

„În acest context, prim-ministrul Ciolacu a solicitat miniştrilor de linie ca în cadrul consultărilor tehnice ce vor avea loc în următoarele zile să fie prezentate înalţilor funcţionari europeni viziunea şi principiile proiectelor noilor legi ale pensiilor publice, respectiv salarizării în sistemul public, reforme prioritare ale echipei guvernamentale. De asemenea, premierul a arătat că Guvernul susţine implementarea investiţiilor într-un ritm susţinut”, potrivit comunicatului.

În ceea ce priveşte reforma fiscală, şeful Executivului a subliniat că este în curs de elaborare un plan de măsuri care are în vedere consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice şi a managementului fiscal, în concordanţă cu angajamentul României de a se încadra în acest an în rata de deficit fiscal de 4,4% din PIB, iar în 2024 ţinta acestui indicator macroeconomic să fie de 3% din PIB.

„Vom detalia acest plan în perioada următoare. Suntem deschişi dialogului cu partenerii europeni şi ne bazăm pe consultările constante pe care le vom avea pentru a găsi cele mai bune măsuri. Eforturile logistice şi de infrastructură făcute de România pentru susţinerea Ucrainei sunt enorme. Este nevoie de un efort comun şi de a susţine împreună capacitatea României de a oferi în continuare acest suport”, a subliniat şeful Executivului.

Parteneri