Ciolacu: Nu am ajuns la consens în coaliție în ce privește certificatul verde

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară că nu vede certificatul verde Covid drept singurul instrument de combatere a pandemiei și că „nu cred neapărat că trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu”.

„Domnul ministru Rafila a venit cu o nouă abordare, una științifică, cu un fundament pe zona medicală, dură.

Dacă nu încercăm să recâștigăm credibilitatea românilor în această problemă, nu vom reuși să depășim această pandemie. Cu toții ne-am săturat de această pandemie. Sunt aproape doi ani de zile de când vorbim. Este evident că va trebui să ne învățăm să trăim cu acest virus. Nu știu cât va dura. Nu sunt specialist.

(Alexandru Rafila-n.red.) a venit cu o propunere legislativă – Stop Covid – fundamentată științific, în momentul în care se mărește rata, totul ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitar, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai bună. Existau și discuții cât este de constituțional sau neconstituțional, cât mai este de eficient sau neeficient.

În schimb, anumite măsuri trebuie luate, cel puțin în zona de transporturi în comun. S-au luat în toată Europa. E clar că în transportul în comun cel mai ușor se transmite virusul. În mijloacele de transport în comun câte persoane să poată merge…să nu mai fie înghesuielile respective, nu restricționat că nu mai ai voie în mijloacele de transport.

Nu s-a mers cu un proiect de lege pentru că nu erau lucruri majore să diferențieze ordonanța de urgență care este în vigoare în acest moment și proiectul legislativ. Eu nu văd în certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu.

Legea propusă în Parlament de PNL prevedea un singur articol: obligativitatea vaccinării medicilor, cu ceea ce noi nu am fost de acord. Sunt multe alte măsuri pe care le putem lua și preveni de a nu ajunge din nou în situația din valul 4.
În coaliție nu am ajuns la un consens în ceea ce privește certificatul verde cu alte măsuri decât cele care sunt prinse în OUG. Categoric nici cu varianta PNL de a obliga medicii să se vaccineze nu am fost de acord.

Nu este singura măsură pe care trebuie să o abordăm. Sunt antiviralele, inovative, există două. Unele au randament de 50%, cele de la Pfizer au 90%. Am văzut pe dl ministru că a avut conferințe de presă și cu reprezentanții celor două companii. Sunt și medicamentele generice mai toxice care nu au fost pe piață. Am văzut pentru prima oară un ministru care explica cât de toxic este și ce lucruri adverse se pot întâmpla dacă iei astfel de medicamente”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Antena 3, potrivit digi24.ro.