• Home
  • Știri
  • Ciolacu: România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei anual

Ciolacu: România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei anual

Forma finală a măsurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea a fost elaborată, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu, care a subliniat, în debutul şedinţei Executivului, că România „nu îşi mai permite” facilităţi şi „privilegii” de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei anual, care reprezintă 15% din PIB.

„Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toţi partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri şi cu administraţia locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcţiona în asemenea condiţii”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice. Pe de altă parte, Ciolacu a remarcat „un paradox aberant”: România are cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital.

„Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Există un interes vital, acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene şi a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriaşă, peste 70 de miliarde de euro şi de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiţii străine în ţara noastră. Nu-mi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale României”, a susţinut prim-ministrul.

El a respins declaraţiile conform cărora măsurile propuse de Guvern ar aduce „austeritatea”, susţinând că măsuri de austeritate au fost cele din 2010, când s-au tăiat salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%.

„Atunci, românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare. Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, 5%, la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci, nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească la iarnă. În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creşterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300, iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, mărim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500. Vorbim, astfel, de o creştere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajaţii obişnuiţi nu vor plăti nicio taxă în plus”, a explicat Marcel Ciolacu.

Parteneri