Ciolacu: Sunt dispus să-mi pun pe masă mandatul pentru măsurile fiscale
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi, în deschiderea ședinței de guvern, că-și va asuma răspunderea în Parlament pentru măsurile fiscale ce vor fi agreate cu Comisia Europeană. El a repetat că e gata să-și depună mandatul.
Ciolacu a mai spus că a primit deja semnale că reprezentanții Comisiei înțeleg efortul financiar făcut de România pentru a ajuta Ucraina și Republica Moldova. Premierul speră ca Bruxellesul să permită României să depășească ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pe care și-a asumat-o pentru acest an.
„După-amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficialii eurpeni ca să discut câteva decizii esențiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe.
Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programul RepowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României. Azi trecem în Guvern în registu toate jaloanele pentru a putea depune cererea de plată.
Pentru asta sunt dispus să-mi pun pe masă mandatul de premier și să-și asum răspunderea alături de Guvern pe măsurile fiscale agreate cu Comisia.
În același timp, în spiritul solidarității europene sunt absolut convins și sunt semnale, după prezența celor 3 miniștri la Bruxelles, că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă așa încât cadrul fiscal-bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de aceste realități”, a declarat Ciolacu, potrivit b1tv.ro.
Premierul susține că România are un deficit bugetar mare și e în situația de a depăși ținta asumată pe acest an deoarece a ajutat Ucraina. Cu acest argument, el speră să convingă, vineri, reprezentanții Comisiei Europene să accepte ca România să depășească această țintă și să nu suspende fondurile europene.