AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cioloş: România poate să intre în Schengen la începutul lunii decembrie

Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că „există o şansă foarte bună” ca România să fie acceptată în spaţiul Schengen la începutul lunii decembrie 2022.

Fostul premier susţine că ar fi existat o şansă privind accederea în Schengen în anul 2017, însă evenimentele legate de schimbări legislative privind legile justiţiei, precum Ordonanţa 13, au dus la ratarea acesteia, notează news.ro, potrivit hotnews.ro.

„O spun încă o dată: dacă nu era episodul PSD-Dragnea-Ordonanţa 13, existau şanse foarte mari, terenul era pregătit încă din 2016, ca România să intre în Shengen în 2017. De atunci am avut eu contactele şi cu premierul Rutte, şi cu preşedintele Franţei de la acea vreme, cu cancelara germană. Deci, practic ce fac acuma, nu fac decât să continui; având informaţiile încă de atunci şi ştiind care au fost sensibilităţile şi care sunt sensibilităţile, caut să fac ceea ce pot şi mă bucur că toţi europarlamentarii pot să spună că sunt implicaţi în asta. Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen.

Nu pot să spun încă cu siguranţă, pentru că ştiu că mai sunt ezitări la Olanda în primul rând şi mai sunt nişte etape prin care trebuie să trecem. Trebuie să vedem, la sfârşitul acestei luni, raportul Comisiei Europene pe MCV. Olanda leagă în continuare acest subiect pentru că totul porneşte de la suspiciuni legate de problema corupţiei.

Corupţia nu există doar în România, există şi în alte state membre, dar acum vorbim despre România şi vorbim despre o solicitare a României şi chiar dacă nu e un criteriu formal pentru aderarea la Schengen, dar decizia e politică în Consiliu şi atunci fiecare stat membru îşi pune pe masă suspiciunile pe care le are”, a afirmat Cioloş în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Acesta a amintit că în perioada în care a deţinut funcţia de prim ministru unul dintre principalele obiective pe care le-a avut a fost pregătirea aderării României la spaţiul Schengen.

Cioloş susţine că, în cazul corupţiei, trebuie folosite mecanismele stabilite la nivel european pentru controlul acestui fenomen, „şi să nu le fie luat cetăţenilor români dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană”.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!