• Home
  • Prima
  • Cîțu: Proiectele populiste pot arunca România în HAOS economic. Urmează luni dificile

Cîțu: Proiectele populiste pot arunca România în HAOS economic. Urmează luni dificile

citu pnl 1

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că „România a reușit, împotriva tuturor criticilor și estimărilor apocaliptice, o creștere ecoomica în termeni REALI de 0.3% față de trimestrul 4 din 2019”.
Totodată, Cîțu atrage atenția că „pericolul cel mai mare pentru economia României și pentru români vine din Paralament”.

„Proiectele populiste care reduc veniturile și cresc cheltielile bugetare pot arunca Romania în HAOS economic”, susține ministrul Finanțelor, într-un mesaj publicat pe pagina de facebook, adăugând că „urmează luni dificile pentru economia României și pentru români”.

Redăm textul:

„Despre creșterea economică
Sectorul privat în special, economia în general, a răspuns perfect măsurilor implementate de guvern încă din februarie pentru a reduce efectele pandemiei.
Felicitări!
România a reușit, împotriva tuturor criticilor și estimărilor apocaliptice, o creștere ecoomica în termeni REALI de 0.3% față de trimestrul 4 din 2019. Acest lucru se traduce într-o rată de creștere anuală de 2.7%.
Am spus că aceasta creștere elimină TOATE scenariile apocaliptice promovate zilnic de propaganda socialistă.
De ce?
Simplu.
Media estimărilor analiștilor pentru creșterea economică era de -0.9%. Asta estimau economiștii/analiștii. Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist și că pe baza modelelor macro pe care eu le folsosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creștere economică din UE în primul trimestru.
Este foarte important aceste detaliu cu estimările pentru că acum TOȚI analiștii/economiștii își vor reviziui estimările pe baza datelor REALE pentru primul trimestru. Scenariile apocaliptice se bazau pe o contracție de -0.9% în primult trimestru care s-a dovedit GREȘITĂ.
Modelele agențiilor de rating, analiștilor etc au greșit în medie cu 1.2% și acest lucru trebuie corectat. Mă aștept să vedem estimările revizuite în perioada următoare.
Nu trebuie să ne oprim aici. Urmează luni dificile pentru economia României și pentru români. Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulți bani către sănătate, șomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiții. Iar deficitul trebuie finanțat. Doar PSD crește taxe și nu plătește facturi pentru a diminua deficitul.
În același timp criza din sănătate nu s-a terminat.
Totuși, Românii trebuie să știe că acest guvern vă lua, că și până acum, cele mai bune măsuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor. Cifrele pentru primul trimestru arată fară niciun dubiu că am luat TOATE masurile potrivite în acel moment.
Voi continua să administrez finanțele României cu responsabilitate și precauție. Banii românilor trebuie direcționați în acele sectoare ale economiei unde au cel mai mare randament. În același timp în fiecare luna fac o analiză de impact pe termen mediu și lunga a relației cheltuieli bugetare/ încasări.
Dar, pericolul cel mai mare pentru economia României și pentru romani vine din Paralament. Proiectele populiste care reduc veniturile și cresc cheltielile bugetare pot arunca Romania în HAOS economic. Acest lucru trebuie să se oprească!”

AMPress

Parteneri