• Home
  • Știri
  • Cîţu: Urmează o criză economică majoră. Mă îngrijorează că nu văd decât măsuri care duc la creşteri de cheltuieli

Cîţu: Urmează o criză economică majoră. Mă îngrijorează că nu văd decât măsuri care duc la creşteri de cheltuieli

citu 6

Florin Cîţu şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea faţă de „lipsa unei strategii” a Guvernului pentru perioada următoare, „pentru a contracara ceea ce pare că urmează, o criză economică majoră. Preşedintele Senatului a precizat că în opinia sa introducerea de taxe ar fi singura variantă viabilă, dacă „scenariile negative cu criza” se adeveresc.

„Ce mă îngrijorează puţin este lipsa unei strategii de a contracara ceea ce se pare că urmează – şi ne spun şi cei din Statele Unite şi din Europa: o criză economică majoră. Aici am eu îngrijorări, pentru că nu văd decât măsuri care duc la creşteri de cheltuieli, ceea ce în faţa unei crize destabilizează. Nu văd altă variantă, dacă mergem în această direcţie şi dacă se adeveresc aceste scenarii negative cu criza, decât, la un moment dat, să fie introduse taxe. Pentru că de undeva trebuie să iei bani să susţii bugetul. Mă refer la creşteri de cheltuieli, care nu au fost discutate. Mă îngrijorează că nu este o strategie clară, cum vom ataca noi această criză. Deocamdată, nu văd decât măsuri punctuale care duc doar la creşteri de cheltuieli, dar în momentul unei crize ştim foarte bine că veniturile scad şi varianta singură este de a creşte taxele pentru că, la împrumuturi, deja este un haos total, ne împrumutăm la dobânzi de 8,5, o să ajungem la 10%, nu îţi mai dă nimeni bani. Ieri a încercat Ministerul Finanţelor să ia 800 de milioane de lei din piaţă, a luat aproape 300 de milioane de lei la dobânzi de 8,5%. Este clar că nimeni nu mai are încredere să finanţeze PSD-ul şi atunci e foarte complicat să mergi mai departe”, a declarat Cîţu la Senat, citat de Agerpres, potrivit digi24.ro.

Întrebat cum comentează faptul că, în contextul pe care l-a menţionat, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, un amendament prin care se majorează salariile, Cîţu a spus că este îngrijorat de acest lucru, în condiţiile în care nu s-a luat în calcul un impact al acestor creşteri salariale, subliniind că rolul Guvernului este acela de a prezenta o strategie.

„Eu am spus că mă îngrijorează creşterea cheltuielilor fără să existe un impact. Nu ştiu dacă la aceste măsuri care au fost votate a venit Ministerul Finanţelor şi a spus: da, se poate finanţa. Când iei astfel de măsuri fără să iei în calcul un impact, fără să ştii cum vei acoperi anvelopa bugetară, este clar că nu ai o strategie pentru perioada următoare (…). Aici este rolul Guvernului, să vină cu o strategie care să ne arate cum vom naviga în această perioadă de criză, ceea ce văd acum mă îngrijorează”, a punctat Cîţu.

Parteneri