• Home
  • Știri
  • Ciucă: România a fost şi va rămâne spaţiu de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni

Ciucă: România a fost şi va rămâne spaţiu de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni

ciuca n

România a fost şi va rămâne „spaţiu de siguranţă şi linişte” pentru valurile de refugiaţi ucraineni, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că ţara noastră şi-a asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional în gestionarea acestei crize.

Şeful Executivului a participat, vineri, la Palatul Victoria, la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, în colaborare cu partenerii instituţionali.

„Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit, de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră. România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional, care (…) a oferit şi cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.

El a adăugat că Guvernul de la Bucureşti a generat o strategie clară de răspuns la criza refugiaţilor, bazată pe două faze: intervenţia de urgenţă şi răspunsuri pe termen mediu şi lung pentru integrarea refugiaţilor, care au presupus o colaborare extinsă cu toţi partenerii sociali de tip „all society response”.

„România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan naţional de măsuri de incluziune şi protecţie a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi a propus statelor europene un model de leadership şi coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaţilor, concretizat în Platforma de la Bucureşti, care oferă spaţiul de dialog la nivel înalt pentru această situaţie umanitară fără precedent. Am învăţat şi multe lecţii în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent. Am văzut şi testat limitele sistemului nostru de asistenţă şi, uneori, ale capacităţii logistice sau de resurse umane. Şi aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, societatea civilă şi mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari şi am fost capabili să livrăm un răspuns coerent şi eficient”, a transmis premierul.

Nicolae Ciucă a reiterat că România va continua să ofere sprijin Ucrainei şi refugiaţilor.

Parteneri