• Home
 • Știri
 • Ciucă și Ciolacu anunță reforma pensiilor speciale: Militarii se vor pensiona la 65 de ani, supraimpozit de 30%, pensii recalculate

Ciucă și Ciolacu anunță reforma pensiilor speciale: Militarii se vor pensiona la 65 de ani, supraimpozit de 30%, pensii recalculate

ciuca si ciolacu 2

Coaliția de guvernare a depus, luni, mai multe amendamente la legea pensiilor speciale. Anunțul a fost făcut de Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu. Potrivit amendamentelor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe, eșalonat până în anul 2035. De asemenea, pensiile speciale vor fi supraimpozitate cu 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut (6.700 de lei).

Potrivit digi24.ro, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au bătut palma pe desființarea câtorva pensii speciale. Majoritatea rămân, dar vor fi supraimpozitate cu 30%. Impactul nu va fi major – suma impozitată va fi mică.

Cum vor fi modificate pensiile speciale:

 • supraimpozitarea cu 30 % pentru componenta necontributivă din pensie care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie, inclusiv pentru cele aflate în plată
 • se elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu. (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari)
 • se limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc)
 • creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe (eșalonat până în 2035)
 • modificarea bazei de calcul de la o lună de activitate la întreaga perioadă de activitate, eșalonat, astfel încât sa se alinieze sistemului public de pensii. Astfel, începând cu anul 2024 baza de calcul utilizată la calculul pensiei de serviciu va crește eșalonat de la 12 luni la 300 de luni
 • creșterea vechimii minime în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani ( Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari), începând de la 15 ani din ianuarie 2024 și crescând până în ianuarie 2034, la 25 de ani.
  reajustarea procentului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65 %, pentru toate categoriile de beneficiari (personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular), cu excepția pensiilor magistraților protejați de deciziile CCR.
 • nicio pensie nu va fi mai mare decât venitul din perioada de activitate.
 • recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, în vederea eliminării inechităților generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate.
 • nu se mai pot cumula pensiile speciale

Continuarea aici

Parteneri