• Home
  • Știri
  • Ciucă: Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen

Ciucă: Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen

ciuca 3

Este o „iluzie” să ne așteptăm ca relațiile dintre Rusia și Occident să revină la starea de dinainte de război imediat după încetarea luptelor din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul pare hotărât să creeze un tampon între el și NATO, a declarat premierul României, transmite Bloomberg, potrivit g4media.ro.

Nicolae Ciuca, un general în retragere care a condus cândva forțele de luptă în Irak, a declarat că invazia Rusiei a redeschis o falie civilizațională asemănătoare Războiului Rece, iar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va trebui să mențină prezența extinsă a trupelor la frontiera sa estică cel puțin pe termen mediu.

Deși a spus că nu crede că Rusia ar ataca o țară NATO – declanșând un conflict deschis – războiul actual a confirmat mai mult de un deceniu de avertismente din partea membrilor estici ai alianței, potrivit cărora președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriile controlate cândva de Uniunea Sovietică.

„Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”, a declarat Ciuca, în vârstă de 55 de ani, într-un interviu acordat marți în biroul său din București. „Situația de acum, se pare, recreează acea gaură dintre civilizația occidentală și civilizația estică – între țările libere, democratice și regimurile autocratice.”

România, o fostă țară comunistă de aproape 19 milioane de locuitori care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, a devenit o națiune de sprijin de primă linie pentru Ucraina de când Rusia a atacat pe 24 februarie.

Mai mult aici

Parteneri