• Home
  • Prima
  • Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa ar vrea mai multe trupe militare în România și în Bulgaria

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa ar vrea mai multe trupe militare în România și în Bulgaria

comandant

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, Tod Wolters, a sugerat că NATO ar trebui să desfășoare o prezență militară în România și Bulgaria ca urmare a situației de la frontierele Ucrainei, unde Rusia a comasat peste 175.000 de militari în format de luptă ofensiv.

Propunerea a fost prezentată de publicația germană Der Spiegel, care nu l-a citat direct pe generalul american, dar care susține că are informații potrivit cărora Tod Wolters „a cerut o întâlnire a trupelor la granița de Est” a NATO într-o videoconferință cu liderii militari din statele aliate, transmite Reuters, potrivit b1tv.ro.

Dacă s-ar concretiza, mutarea ar presupune extinderea misiunii NATO de prezență avansată sporită, care în prezent se referă la desfășurarea de forțe în estul Poloniei și în zona baltică.
Concret, planul ar viza extinderea prezenței militare a NATO în România și Bulgaria.
NATO a evitat să comenteze materialul publicației germane, însă Reuters a amintit că și România, și Bulgaria au solicitat sporirea prezenței aliate pe teritoriul național.

Alianța Nord-Atlantică, a spus vineri secretarul general Jens Stoltenberg, „va evalua constant nevoia de noi ajustări ale poziției și prezenței noastre, inclusiv în sud-estul regiunii, deoarece trebuie să ne asigurăm că ne putem proteja și apăra întotdeaun aliații împotriva oricărei amenințări”.

Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Parteneri