• Home
  • Prima
  • Conflict între Franța și Belgia după ce un fermier a mutat granița cu doi metri

Conflict între Franța și Belgia după ce un fermier a mutat granița cu doi metri

Un conflict teritorial cu iz de comedie a izbucnit pe granița dintre Franța și Belgia, după ce un fermier a îndepărtat o borna de frontieră veche de 200 de ani, care stabilea hotarul dintre cele două țări. Francezii, păgubiți cu doi metri și jumătate din teritoriu, s-au sesizat și au cerut restabilirea frontierei.

Cele două localități sunt practic lipite una de alta, trecerea dintr-o țară în cealaltă nu e marcată în vreun fel aparte, însă la câteva sute de metri de drumul principal se află o bornă de frontieră instalată în urmă cu 200 de ani.

Un fermier deranjat de piatra de pe terenul său a deplasat-o cu doi metri și jumătate mai încolo, ceea ce a stârnit nemulțumirea francezilor.

Jean-Pierre Herbecq, administrator al fondului forestier francez: „Pentru proprietarul de alături care a creat această problemă nu e normal. Nu e logic. Nu te poţi atinge de frontiera statală”.

Belgienii recunosc greșeala și chiar cer pedepsirea fermierului neatent.

„Terenul a fost vândut şi cred că persoana care a cumpărat a schimbat piatra de hotar după bunul plac. Dar aceasta nu este doar o delimitare privată, este graniţa dintre două ţări şi nu o poţi muta după atâta vreme fără să păţeşti nimic”, a spus David Lavaux, primar al localităţii Erquelinnes, Belgia.

De partea franceză a frontierei, părerile sunt împărțite.

„Cred că e poate ajunge la o înţelegere, nu o să facem din asta o problemă de stat”.

„Acum, dacă pământul e al nostru, atunci e al nostru. Nu vom accepta să fim furaţi cu doi metri”.

Până la urmă, pentru a se evita un incident internațional, piatra va fi repusă pe locul pe care a fost instalată în urmă cu 200 de ani.

Sursa – stiri.tvr.ro

Parteneri